Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Je vám zima? Keď zistíte, koľko namerali v tejto dediny, prestanete sa sťažovať! Ako tu môže vôbec niekto žiť?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OJMJAKON – Na Slovensku boli tento týždeň namerané teploty klesajúce hlboko pod bod mrazu a mnohí sa posťažovali na skutočne chladné noci. Čo však majú potom hovoriť ľudia žijúci v Ojmjakone – najchladnejšom mieste na Zemi? Napriek nepriaznivým podmienkam ruskú dedinu obýva približne 500 obyvateľov. V utorok tam namerali -61 °C.

Najchladnejšie teploty doteraz namerali v Ojmjakone takmer pred sto rokmi. V roku 1924 tam klesla teplota na -71,2 °C, i keď tento rekord nie je oficiálny. Utorkový mráz síce takú hodnotu nedosiahol, ale aj tak je teplota -61 °C neobvyklá. Hoci sú mrazivé šesťdesiatky atakované v Ojmjakone takmer každoročne, pod túto hranicu teplota klesla naposledy pred viac ako 10 rokmi. Z nízkych teplôt majú radosť najmä školáci, platí tu totiž pravidlo, že pokiaľ teplota kelsne pod -55 °C, nemusia chodiť do školy. 

Je vám zima? Keď
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto teploty už sú zdraviu nebezpečné aj pre ľudí, ktorí v studenej klíme žijú celý život. Neoficiálny rekord -71,2 °C nie je ďaleko od toho, kedy oxid uhličitý sublimuje, teda z plynného skupenstva sa mení na pevné a vzniká tzv. suchý ľad, čo je pri -78,5 °C. Dedina je postavená na permafroste, preto sa tam nenachádza vodovodné potrubie ani kanalizácia. Aj pochovávanie je tu unikátne, hrob sa dá totiž vykopať iba postupným zakladaním ohňa a odkopávaním pôdy.

Vodu používajú obyvatelia z rieky Indigirka a každý dom má vlastnú drevenú latrínu. V dedine sa nachádza centrálna kotolňa, ktorá vykuruje niekoľko budov ako je miestny úrad, kultúrne centrum, škola či nemocnica. Ostatné domy sú závislé od vlastného vykurovania. Obyvatelia Ojmjakonu sa teraz môžu tešiť, budúci týždeň ich čaká oteplenie. Od pondelka sa budú teploty pohybovať okolo -30 °C a v niektoré dnito bude dokonca "iba" -25 °C.

Viac o téme: ZimaMrázOjmjakon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu