Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hororový útok žraloka: Tínedžerku (†19) napadol pár metrov od pláže, koroner opísal jej posledné chvíle

(Zdroj: Facebook/Kaelah Marlow)

AUCKLAND - Koroner vo svojej správe podrobne opísal posledné chvíle tínedžerky, ktorú na Novom Zélande zabil žralok. Utrpela masívnu stratu krvi, ktorá bola nezlučiteľná so životom. Plavčíci sa ju pokúšali zachrániť, no márne. Podľa odborníka by pomohlo, keby mali k dispozícii napríklad drony.

Devätnásťročná tínedžerka Kaelah Marlowová, ktorá utrpela obrovskú stratu krvi po tom, čo ju smrteľne napadol veľký biely žralok, bola pri vedomí a volala o pomoc. Podrobne o tomto incidente tento týždeň informoval vo svojej správe koroner Michael Robb. Záchranári vytiahli mladú ženu na palubu člna a odviezli späť na breh na ošetrenie, no tam svojim devastačným zraneniam podľahla. 

 

Kaelah Marlow was swimming with friends at Waihī Beach, between the flags, when the others decided to head back. Marlow...

Posted by nzherald.co.nz on Tuesday, November 15, 2022

Robb uviedol, že záchranári nemohli urobiť nič, aby zabránili smrti 19-ročnej dievčiny, ku ktorej došlo v januári 2021. Kaelah plávala so skupinou priateľov neďaleko pláže Waihi na Severnom ostrove, keď na ňu zaútočil 2,8-metrový veľký biely žralok. K incidentu došlo krátko po tom, čo sa jej kamaráti vrátili na pobrežie, pretože mali pocit, že prúd je príliš silný. Marlowová však zostala vo vode. Po nejakom čase sa k nej vydali plavčíci, aby skontrolovali, či je v poriadku. Nachádzala sa asi 300 až 400 metrov od brehu a nevyzerala, že by bola v núdzi alebo  v akýchkoľvek ťažkostiach. Veci však nabrali rýchly spád, keď ju z ničoho nič napadol žralok. Stalo sa tak skôr, ako sa k nej dostali plavčíci. 

"Kaelah spanikárila a mávala rukou vo vode, kým ju vytiahli do člna," opísala desivé chvíle jej kamarátka. Tínedžerka utrpela ťažké zranenia na pravom stehne a strašne krvácala. Po tom, ako ju vytiahli na breh, jej jeden z očitých svedkov stlačil ranu rukami, zatiaľ čo plavčík aplikoval škrtidlo. 

V správe koronera sa uvádza, že Marlowová utrpela veľkú stratu krvi vo veľmi krátkom čase a napriek snahe zachrániť jej život zomrela na mieste činu. Robb dodal, že plavčíci urobili všetko, čo bolo v danom momente v ich silách. Zároveň odporúča, aby používali technológiu dronov, ktorá im pomôže monitorovať oceánske vody a podmienky v označených oblastiach na plážach a v ich okolí. Taktiež odporúča inštalácie veží pre plavčíkov na plážach, o ktorých je známe, že ich často navštevujú veľké biele žraloky. Podľa odborníkov sa riziko útoku žralokov zvyšuje, ak niekto pláva sám, v hlbšej vode a za príbojom; pláva v oblastiach, kde sa žraloky kŕmili alebo ich prilákala rybolovná činnosť; a pláva v hlbšej vode za úsvitu alebo súmraku, alebo keď je voda kalná či zakalená.

Viac o téme: SmrťŽralokútok Nový ZélandKaelah Marlow
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu