Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Experti zaznamenali neuveriteľný let vtáka: Takúto vzdialenosť preletel bez jediného zastavenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WAIKATO - Experti zistili, že mláďa brehára hrdzavého prekonalo let z Aljašky do Tasmánie bez jediného zastavenia. Ide o rekord v najdlhšej jednosmernej migrácii bez toho, aby jedinec pristál na zemi. Podľa vedcov je tiež záhadou, prečo sa vták vybral do Tasmánie a nie na Nový Zéland.

Mláďa brehára hrdzavého (Limosa lapponica) preletelo 13 560 kilometrov medzi Aljaškou a Ansons Bay v Tasmánii. Ide o najdlhší nepretržitý migračný let, aký experti doposiaľ namerali, píše denník The Guardian. Táto odysea nie je len ukážkou ohromujúcich schopností vtákov, no tiež dala vedcom a ekológom šancu poukázať na hrozby pre prežitie týchto okrídlených dobrodruhov. Breháre sú jedným zo stoviek druhov vtákov, ktoré sa rozmnožujú počas krátkeho, no bohatého aljašského leta, kým uniknú pred krutou zimou. Niektoré odletia do trópov, iné až do Austrálie alebo na Nový Zéland. Je to epická cesta pre každého vtáka, no breháre obzvlášť, pretože sa na trase vôbec nezastavujú. 

Charitatívny fond Pūkorokoro Miranda Naturalists' Trust už roky používa satelitné sledovače na monitorovanie spiatočnej cesty týchto vtákov. Vlani sa jednému jedincovi podarilo bez prestávky preletieť 13 050 kilometrov. Začiatkom tohto roka na mláďa narodené počas aljašskej jari umiestnili sledovač. Namiesto toho, aby smerovalo na Nový Zéland, pristálo v Tasmánii. Let trval jedenásť dní. 

Sean Dooley z organizácie BirdLife Australia povedal, že poddruh baueri sa hojne vyskytuje v pobrežnej východnej Austrálii, nie však v Tasmánii. Tento vták ale pravdepodobne nebol jediným osamelým hrdinom. Breháre cestujú v početných kŕdľoch, predovšetkým kvôli bezpečnosti pred predátormi. Je zvláštne, že breháre sú jedným z mnohých druhov, ktoré si zvolia dlhšiu trasu späť na pobrežie Ázie, kde sa zastavujú v Žltom mori, aby doplnili potravu. Vývoj v oblasti, najmä škody na pobreží, mal ničivý vplyv na sťahovavé druhy vtákov. Breháre baueri sú klasifikované ako ohrozený druh, ich blízki príbuzní menzbieri, ktorí migrujú zo Sibíri do severozápadnej Austrálie, sú kriticky ohrození. 

Experti zaznamenali neuveriteľný let
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Satelitné sledovanie zmenilo vedecké znalosti o migrácii vtákov. "Mysleli sme si, že sa na trase zastavujú, ale uprostred Pacifiku nie je veľa miest na pristátie," povedal Dooley. Krajiny, nad ktorými vtáky po trase prelietajú, vo všeobecnosti nie sú dobrými miestami na kŕmenie. Napriek tomu experti spozorovali niekoľko brehárov na tichomorských ostrovoch, kde zbierali silu na ďalší let. Stále zostáva záhadou, či mláďa, ktoré pokorilo rekord, od začiatku cesty mierilo do Tasmánie alebo sa len odklonilo z trasy smerujúcej na Nový Zéland. Breháre sa živia štetinovými červami a mäkkýšmi žijúcimi v bahne pobrežných mokradí. Dospelé jedince opúšťajú Aljašku štyri až šesť týždňov pred mláďatami. To dáva mladším jedincom šancu načerpať viac síl pred veľkolepým letom, pretože nemusia súťažiť o potravu s dospelými brehármi. 

Viac o téme: VtákMigrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu