Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Expertka prezradila, prečo by ste ráno nikdy nemali piť kávu ako prvú vec: Toto vám hrozí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Mnohí ľudia si nedokážu predstaviť ráno bez kávy. Americká nutričná terapeutka Olivia Hedlundová však uvádza, že pitie kávy na lačno dostáva telo do stresovej situácie. Tento dlhodobý zvyk môže podľa nej viesť k hormonálnej nerovnováhe a črevným problémom. Ako príklad uvádza svoju vlastnú skúsenosť.

Odborníci odporúčajú začať deň pohárom vody. Mnoho ľudí si však ráno ako prvú dopraje šálku kávy ešte na lačný žalúdok. Hedlundová tvrdí, že tento zvyk môže spôsobiť telu dlhodobé problémy, uvádza Daily Mail. Aj ona sama si nimi prešla, preto odporúča začať deň niečím malým, napríklad mliečnými výrobkami, vajciami, bobuľovým alebo iným ovocím. "Káva je nielen kyslá, takže je ráno ťažká na žalúdok. Doslova spôsobuje, že telo sa dostáva do stresovej reakcie. Vystreľuje kortizol, ktorý nás privádza do stavu bojuj alebo uteč," vysvetľuje vo videu na TikToku. 

Táto stresová reakcia spôsobuje nervozitu a triašku. Pitie kávy hneď zrána podľa expertky zanecháva negatívny vplyv najmä na ženách a tých, ktorí trpia črevnými problémami alebo hormonálnou nerovnováhou.

Hedlundová sama mala v minulosti problém s priepustným črevom a akné. "Počas dňa som zvykla piť niekoľko šálok kávy na lačný žalúdok. Mala som pocit, že som na vrchole sveta, ale potom sa mi vyhodilo hormonálne akné a čudovala som sa prečo." Pred ranným vypitím kávy preto odporúča zjesť niečo malé. 

Viac o téme: KávaPitie kávy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu