Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ošetrovateľka apeluje na majiteľov iPhonov: Aktualizujte si tieto údaje! Môžu vám zachrániť život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

SYDNEY - Absolventka ošetrovateľstva vyzvala všetkých, aby si aktualizovali skrytú funkciu iPhonu, ktorá vám môže zachrániť život. Presvedčila sa o tom na vlastnej koži, keď sa snažila pomôcť žene, ktorá omdlela. Keďže ale nemala aktualizované tieto informácie, nedokázala zistiť, čo bolo príčinou mdlôb. Život vám môže zachrániť týchto šesť klikov.

Lauren Rebeccová, absolventka ošetrovateľstva zo Sydney, vysvetlila, že v iPhonoch je ukrytá jedna funkcia, ktorá môže zachrániť život. Ide o Zdravotné ID (Medical ID) v aplikácii Zdravie (Health), do ktorého si viete uložiť cenné informácie vrátane vášho mena, dátumu narodenia, druhov alergií, ktorými trpíte, krvnej skupiny či vašich ochorení. 

Či už ste vo vážnej situácii, na pohotovosti alebo potrebujete pomoc, 22-ročná ošetrovateľka prezradila, že záchranári majú prístup k zdravotnému záznamu pacienta cez uzamknutú obrazovku telefónu. Tieto informácie by im mohli pomôcť ušetriť čas a tiež odovzdať informácie v prípade, že pacient nemôže hovoriť. "Aktualizujte si svoje Zdravotné ID v telefóne hneď teraz, pretože vám to môže zachrániť život," apeluje Rebeccová vo svojom videu na TikToku. Zároveň podrobne opísala svoju skúsenosť, keď bola začiatkom tohto týždňa bola na nákupoch. Jedna žena tam skolabovala. 

@studyvlogloz

Storytime of why you NEED your medical ID uptodate 🚨🤍

♬ original sound - Lauren🤍 | healthcare 🩺

Okamžite išla zistiť, či nepotrebuje pomoc. V okolí nebol žiadny doktor. "Zrazu mi napadlo - má iPhone, idem skontrolovať jej Zdravotné ID. Podržala som súčasne tlačidlo uzamknutia a tlačidlo hlasitosti a prešla prstom po identifikácii. Nemala ju aktualizovanú," hovorí Lauren. Všimla si však, že v zázname je ženino meno, dátum narodenia, vek, výška a hmotnosť. Neskôr sa dozvedela, že žena trpí srdcovou poruchou, v dôsledku ktorej skolabovala. Rebeccová preto vyzvala všetkých, aby si aktualizovali svoje údaje v danej aplikácii. Pokiaľ nechcete zanechávať svoje údaje v telefóne, zanechajte v ňom aspoň núdzový kontakt, vďaka ktorému sa zdravotníci môžu dozvedieť dôležité informácie týkajúce sa vášho zdravotného stavu.

Množstvo ľudí Austrálčanke poďakovalo za skvelý tip. Jedna žena sa spýtala, čo robiť v prípade, že nevlastní iPhone. Kým jeden z užívateľov odpovedal, že namiesto Zdravotného ID má v telefóne jasne označené núdzové kontakty, iný uviedol, že takúto možnosť majú aj telefóny značky Samsung. "Stačí kliknúť na tlačidlo ‚tiesňového volania‘ na uzamknutej obrazovke a uvidíte to." 

Ošetrovateľka apeluje na majiteľov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako aktualizovať Zdravotné ID v iPhone?

1. V časti Nastavenia otvorte aplikáciu Zdravie a kliknite na Zdravotné ID (Medical ID).

2. Kliknite na Upraviť v pravom hornom rohu.

3. Ak chcete sprístupniť svoje Zdravotné ID na uzamknutej obrazovke vášho iPhonu, zapnite možnosť Zobraziť pri uzamknutí. V prípade núdze to poskytuje informácie ľuďom, ktorí vám chcú pomôcť.

4. Ak chcete zdieľať svoje Zdravotné ID s pohotovostnými službami, zapnite možnosť Zdieľať počas tiesňového volania. Keď na svojom iPhone alebo Apple Watch zavoláte alebo odošlete textovú správu tiesňovým službám, vaše Zdravotné ID bude automaticky k dispozícii pohotovostným službám.

5. Aktualizujte zdravotné informácie, ako je dátum narodenia, alergie, zdravotný stav a krvná skupina.

6. Kliknite na Hotovo.

Viac o téme: Zdravotný stavIPhone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu