Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Akú máte krvnú skupinu? Vedci zistili, u ktorej je najväčšie riziko vzniku krvnej zrazeniny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Krvné zrazeniny nie sú vo svojej podstate nebezpečné, pretože k zrážaniu krvi dochádza prirodzene a to je aj dôvod, prečo v prípade otvorenej rany nevykrvácame. Môžu však byť nebezpečné, ak preniknú do srdca, pľúc alebo mozgu. Švédski vedci sa vo svojej štúdii sústredili na jednotlivé krvné skupiny a skúmali, ktorá z nich je na tvorbu týchto útvarov najnáchylnejšia.

Pľúcna embólia patrí k najzávažnejším život ohrozujúcim udalostiam. Spôsobená je krvnou zrazeninou, ktorá sa vytvorí v ktorejkoľvek časti tela a krvným obehom je prenášaná až do tepny v pľúcach, kde blokuje prietok krvi. Medzi rizikové faktory jej vzniku, ako aj vzniku iných nebezpečných typov krvných zrazenín patria: rodinná anamnéza, dlhodobý pobyt na lôžku, tehotenstvo, fajčenie a obezita. Podľa štúdie z apríla 2021 realizovanej vo Švédsku patrí medzi faktory ovplyvňujúce jej vznik aj krvná skupina. 

Nie ste si istí, akú ju máte? Nápoveďou môže byť krvná skupina vašich rodičov, pretože ste ju zdedili. Podľa proteínov vo vašich červených krvinkách existujú štyri hlavné krvné skupiny: A, B, AB a O. Faktor Rhesus alebo Rh môže byť pre každý typ buď pozitívny alebo negatívny, čo znamená, že prakticky existuje osem možných krvných skupín. Tridsaťsedem percent populácie má krv O+, čo z nej robí najbežnejší typ (a najvyšší dopyt v krvných bankách). 

Akú máte krvnú skupinu?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Vedci nedávno objavili novú krvnú skupinu

Štúdia zverejnená v časopise Blood ju opísala ako krvnú skupinu Er. Môže spôsobiť, že imunitné bunky napádajú iné bunky. "Antigén Er bol objavený už pred rokmi, ale tento výskum je prvým, ktorý opisuje rôzne mutácie antigénu," uviedli jeho autori. Aj keď je táto krvná skupina zriedkavá, podľa vedcov môže byť dôležitá pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v prípadoch, ak majú problémy s diagnostikou svojho pacienta.

Najrizikovejšia je krvná skupina A

Švédska štúdia zverejnená v časopise eLife v apríli 2021 skúmala súvislosť medzi krvnou skupinou a viac ako tisíckou rôznych chorôb. Jej autori zistili, že ľudia s krvnou skupinou A mali väčšiu pravdepodobnosť vzniku pľúcnej embólie a trombózy portálnej žily (PVT). PVT je iný potenciálne smrteľný typ krvnej zrazeniny a nebezpečný je najmä tým, že často nemá žiadne príznaky. Hoci je trombóza liečiteľná, môže byť život ohrozujúca. Medzi rizikové faktory jej vzniku patria ochorenie pečene, zápal pankreasu, zápal slepého čreva, trauma alebo úraz. 

Akú máte krvnú skupinu?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto aktivity môžu znížiť riziko vzniku krvnej zrazeniny

Pomyslenie na vznik krvnej zrazeniny je desivé, ale upokojiť vás môže fakt, že existujú aktivity, ktorými môžete toto riziko eliminovať bez ohľadu na to, akú krvnú skupinu máte. Podľa odborníkov je najdôležitejšie prestať fajčiť, mať dostatok pohybu, udržiavať si primeranú hmotnosť, menej soliť a užívať iba lieky predpísané lekárom. Ak máte obavy zo vzniku krvnej zrazeniny, porozprávajte sa so svojím lekárom.

Viac o téme: KrvTrombózaKrvná zrazenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu