Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Manželia menili podlahu v kuchyni: Neskutočný objav pod doskami! Netušili, po akom poklade chodia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ELLERBY - Manželia z Anglicka objavili pod kuchynskou podlahou takmer tristo starých zlatých mincí, ktoré na aukcii predali za vyše osemstotisíc eur. Zbierka údajne pochádza zo 17. a 18. storočia. Pôvodne patrila rodine, ktorá sa zaoberala obchodovaním v Baltskom mori. Pracovníci v aukčnom dome považujú mince za jeden z najväčších pokladov.

Viac ako 260 starých zlatých mincí objavili manželia pod ich kuchynskou podlahou v Ellerby v anglickom grófstve East Yorkshire ešte v roku 2019. Boli ukryté v kvetináči pod podlahovými doskami z 18. storočia. Mince pochádzajú z rokov 1610 až 1727. Zbierku teraz predali v aukcii za 754 000 libier (cca 871 000 eur), informovalo BBC

Poklad pôvodne patril Josephovi Fernleymu a Sarah Maisterovej, ktorí sa zaoberali obchodovaním v Baltskom mori. Rodina bola známa dovozom a vývozom dreva, železnej rudy a uhlia, pričom niektorí členovia sa začiatkom 18. storočia stali členmi parlamentu. Fernley a Maisterová sa vzali v roku 1694 a žili v dedine v East Yorkshire. Joseph zomrel v roku 1725 vo veku 76 rokov, jeho manželka v roku 1745 ako 80-ročná. Ich rodinná línia krátko nato vymrela. 

 

A couple living in a small #UK #village found a rare #coin hoard from the 1600s-1700s under the kitchen floor of their...

Posted by Ancient Origins on Thursday, September 8, 2022

Spink & Son, dražitelia, ktorí mince predávali, označili konečnú predajnú cenu za "absolútne mimoriadnu" po tom, čo predpokladali, že mince sú hodné 200 000 (228 000 eur) až 250 000 libier (285 000 eur). Pracovníci aukčného domu nazvali zbierku "jedným z najväčších pokladov anglických zlatých mincí z 18. storočia, aké sa kedy v Británii našli". Mince si získali celosvetový záujem súkromných zberateľov z Ameriky, Európy, Austrálie, Číny a Japonska. "Predstavte si scénu: rozhodli ste sa znovu položiť nerovnú podlahu v kuchyni, zapichnete sekeru do betónu a hneď pod ňou uvidíte malý kúsok zlata. V tom čase si myslíte, že to musí byť len kúsok elektrického kábla, ale zistíte, že je to zlatá okrúhla minca a pod ňou sú stovky ďalších," okomentoval objav," dražiteľ Gregory Edmund.

Viac o téme: MinceObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu