Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lekári radia: Nikdy neužívajte tieto bežné lieky s rannou kávou, môže vám to veľmi uškodiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Káva má množstvo pozitívnych vplyvov na naše zdravie, čo dokazuje množstvo vedeckých štúdií. Sú však aj výnimky, kedy vám tento lahodný mok neprinesie pôžitok. Ide najmä o kombináciu kávy s liekmi. A aké to konkrétne sú, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

O pozitívnych vlastnostiach kávy sa napísalo už veľa. Jej pitie priaznivo pôsobí na mozog, pamäť a koncentráciu, znižuje riziko rakoviny pečene či srdcových chorôb. Sú tu však aj negatívne aspekty, medzi ktoré patrí napríklad kombinovanie kávy s niektorými liekmi. 

Antidepresíva

Káva môže interagovať s tricyklickými antidepresívami, čo môže viesť k zníženiu absorpcie lieku. V takom prípade by užívateľ nedostal celú predpísanú dávku. National Health Service uvádza: "Fluvoxamín je známy tým, že zvyšuje účinky kofeínu. Takže ľudia, ktorí pojmú veľké množstvo kofeínu, môžu pociťovať nepríjemné symptóny, ako je búšenie srdca, nevoľnosť, nepokoj a nespavosť."

Lekári radia: Nikdy neužívajte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vitamíny a doplnky

Vitamíny nemajú správny účinok, ak sa dostanú do tráviaceho systému príliš rýchlo alebo sa vyplavia z tela skôr, ako stihnú pôsobiť. "Káva je diuretikum a môže viesť k strate vitamínov rozpustných vo vode, ako sú vitamín B a C, keď sa užívajú spolu," hovorí lekárnička Wendi Jonesová. 

Lieky na štítnu žľazu

Štúdia zverejnená roku 2008 v časopise National Library of Medicine zistila, že káva interferuje s liekom na štítnu žľazu, ako je levotyroxín. "Kofeín je stimulant, ktorý môže zvýšiť črevnú mobilitu a svalové kontrakcie, ktoré presúvajú potravu cez tráviaci trakt. Má tiež mierny laxatívny účinok a zvyšuje množstvo tekutiny v stolici," uvádza VerywellHealth.  

Lekári radia: Nikdy neužívajte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Pixabay)

Lieky proti cukrovke

Aj v tomto prípade ide o nevhodnú kombináciu. Káva totiž môže u niektorých jedincov zvýšiť hladinu  cukru v krvi, čo pravdepodobne spôsobujú účinky antidiabetických liekov. Odborníci spomínajú aj ďalšie lieky, ktoré môžu interagovať s kávou. Medzi nimi sú efedrín, fenotiazíny, antikoagulanciá, lieky na astmu či antikoncepcia. Ak užívate akékoľvek lieky a neviete, či je vhodné ich konzumovať spolu s kávou, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Viac o téme: KávaZdravieLieky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu