Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci našli konečne recept na DLHOVEKOSŤ: Každý deň by ste mali robiť toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - V najnovšej štúdii sa odborníci začali zaoberať klesajúcou dĺžkou života u ľudí. Zistili, že najmä v USA sa priemerná dĺžka života znižuje. Vo svojej práci prišli na jednu zásadnú vec, ktorá môže zvýšiť predpoklad na dlhý a šťastný život.

Priemerná dĺžka života Američanov bola v roku 2021 77 rokov, podľa vedcov ide o najnižšie číslo od roku 1996, informovalo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Ide o znepokojujúci trend a významnou mierou k tomuto číslu prispela aj pandémia koronavírusu. K nej sa pridružili časté srdcové ochorenia, ochorenia pečene ale aj predávkovanie drogami. 

Pozitívny prístup k životu a optimizmus

Štúdia výskumníkov z Harvardu, ktorej výsledky boli zverejnené v júni, zistila, že existuje jedna vec, ktorá vám k dlhovekosti môže pomôcť. Pozitívny prístup k životu a s ním spojený celkový optimizmus sú tým tajným receptom. Vedci zistili, že "vyšší optimizmus bol spojený s dlhšou životnosťou a väčšou pravdepodobnosťou dosiahnutia výnimočnej dlhovekosti naprieč rasovými a etnickými skupinami". 

Vedci našli konečne recept
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tentokrát bolo do výskumu zaradených viac ako 150 000 žien z rôznych rasových a etnických skupín. Na základe veľkej vzorky vedci zistili, že 25 percent ľudí, ktorí boli optimistickejší, mali o 5,4 percenta väčšiu pravdepodobnosť žiť dlhšie a o 10 percent väčšiu šancu dožiť sa viac ako 90 rokov v porovnaní s kategóriou ľudí, ktorí optimisti neboli. "Zistilo sa, že optimizmus posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu stresu a chráni pred srdcovými chorobami," poznamenal Ryan Bolling, analytik správania a odborník na duševné zdravie. 

Vedci našli konečne recept
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak má človek pozítivny prístup k životu, je vyššia pravdepobnosť, že si vyberie aj zdravší životný štýl, bude pravidelne cvičiť a bude mať dostatok spánku. Lori Feldman, podporná pracovníčka a poradkyňa pre hebrejský SeniorLife, odporúča niekoľko tipov na zvýšenie pozitivity v živote. Každý deň by sme sa mali spojiť aspoň s jednou ďalšou osobou telefonicky alebo osobne, trénovať si vďačnosť a cvičiť, vrátane relaxačných cvičení. Ak sa budeme sústrediť iba na veci, ktoré vieme ovplyvniť, pričom by malo ísť skôr o jednoduché činnosti, ako napríklad nesledovať negatívne správy v televízii a zvýšiť množstvo spánku, je pravdepodobné, že dlhodobo aj drobné veci môžu priniesť veľké výsledky.

Viac o téme: DlhovekosťŠtudia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu