Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výskum odhalil, čo deti zjedia len s veľkými ťažkosťami: Niektoré potraviny vás možno prekvapia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Jeden z najväčších problémov pre rodičov je naučiť svoje deti, aby sa zdravo stravovali. Cukríky, hamburgery, hranolky či sýtené nápoje vyčaria úsmev na tvári väčšiny škôlkarov a žiakov. Keď však pred nich položíte misku so zeleninou, začnú sa tváriť, akoby ste im ublížili.

Či už ide o zdravú alebo nezdravú stravu, ak vaše dieťa netrpí chorobami, kde sa to vyžaduje, je najlepší výber zlatá stredná cesta. Každý extrém prináša určité negatíva, aj pokiaľ sa zmenou snažíme pomôcť. Najmä pri malých deťoch to musíme robiť postupne. Položte pred škôlkara misu zeleniny a chytí si nos. Už vôbec od neho potom nemôžete chcieť, aby ju celú zjedol. V prípade vyváženej stravy sem tam ale môže zjesť aj nejakú tú sladkosť.

Spoločnosť VIVIO Junior Multivitamin vykonala štúdiu, ktorej sa zúčastnilo tisíc detí od päť do jedenásť rokov. Pri každom dieťati vedci skúmali, aké potraviny nemá vôbec rado. Asi vás neprekvapí, že najčastejšie išlo o zeleninu a ovocie. Napokon vznikol zoznam s tridsiatiimi položkami, ktoré by deti za jedálenským stolom najradšej vôbec nevideli.

Výskum odhalil, čo deti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Netradičné položky na zozname 

Prvú trojku v zozname tvorili ružičkový kel, kapusta a cibuľa. Prvé ovocie bolo už na piatom mieste (avokádo) a prvý druh mäsa - ryby - na siedmom. Avokádo nepatrí medzi typicky sladké ovocie, z tých boli na 19. mieste broskyne. Kivi sa umiestnilo na 13. mieste, melón skončil 17-ty. V prípade kivi deťom vadilo najmä to, že po konzumácii cítili na jazyku typické svrbenie ako pri alergii. Zaskočí vás možno to, že síce na úplnom spodku, ale predsa v top 30, sa nachádza aj banán (29.) a vyššie dokonca aj čokoláda (26.).

Výskum odhalil, čo deti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tak sa zdá, že deti nemajú radi tie jedlá, v ktorých sa nachádza najviac živín. Odborníčka na klinickú výživu z VIVIO Eva Hill Hamiltonová tvrdí, že v súčasnosti je pre rodičov veľmi ťažké naučiť ich deti, aby jedli pestrú stravu bohatú na vitamíny a minerály. Z výskumu vyplýva, že rodičia zostali frustrovaní, zahanbení a niektorí dokonca v šoku, keď zistili, že ich dieťa je príliš vyberavé. "Pre takéto deti je potrebné zabezpečiť každodenný prísun vitamínov v inej forme, napríklad v detských tabletách alebo sirupoch, ktoré sa dajú zakúpiť v každej lekárni," odporučila Hamiltonová. 

Viac o téme: DetiZeleninaPotravinyZdravé stravovanieOvocie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu