Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Správu o úmrtí kráľovnej oznámili aj kráľovským včelám: Inak by vraj mohli uhynúť alebo odletieť!

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Kráľovský včelár John Chapple podľa storočnej tradície oznámil kráľovským úľom, že ich kráľovná zomrela. Oznámil im aj, kto je ich nový „šéf“ a poprosil ich, aby boli dobré a naďalej produkovali med.

Po smrti kráľovnej umiestnil včelár John Chapple (79) na úle čierne stužky zviazané do mašličiek a poprosil ich, aby boli dobré aj k ich novému "pánovi". Tento pozoruhodný rituál je založený na starej povere, že ak by nepovedal včelám o zmene majiteľa, viedlo by to k tomu, že včely nebudú produkovať med, opustia úľ alebo dokonca uhynú, píše DailyMail.

Kráľovské úle sa nachádzajú pri Buckinghamskom paláci ale aj v doterajšej rezidencii Charlesa III. pri Clearence House.

Včelár dokonca aj detailne popísal, aký postup zvolil: „Zaklopete na každý úľ a poviete: Pani je mŕtva, ale nechoďte. Váš pán vám bude dobrým pánom."

Na vrchole leta sa včelár John stará takmer o milión včiel. V jednom úle ich žije približne 20 000. Kráľovským včelárom je pán Chapple už 15 rokov, hoci si najskôr neuvedomil, že prišiel na pohovor kvôli tejto práci.

V rozhovore pre DailyMail povedal: „Dostal som e-mail od hlavného záhradníka tu v Buckinghamskom paláci, aby som sem prišiel a porozprával sa o včelách. Myslel som si, že majú problém so včelami, ale ukázalo sa, že chcú chovať včely, takže sa o včely starám tu."

O včely sa stará už 15 rokov a to aj kvôli láske jeho manželky k medu. Ide konkrétne o tmavé európske včely medonosné, londýnske krížence. Ako včelár vraj aj veľa precestoval, no pochvaľuje si najmä ticho a spev vtákov. Poznamenal aj, že dúfa, že včelárom ostane aj naďalej a kráľovský dvor sa ich nezbaví.

Tento zvyk rozprávania k včelám je známy v mnohých európskych krajinách. Včelám sa hovorí o dôležitých udalostiach v živote ich chovateľov, ako sú narodenie, svadba alebo v tomto prípade úmrtie. Zvyk je najznámejší v Anglicku, ale povera platí aj v Írsku, Walese, Nemecku, Holandsku, Francúzsku, Švajčiarsku, Čechách a Spojených štátoch.

Viac o téme: CharlesVčelyKráľovna alžbeta ii.Buckingham palace
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu