Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Steinmeier vyjadril Karolovi III. sústrasť a pozval ho na návštevu Nemecka

Znovuzvolený Frank-Walter Steinmeier Zobraziť galériu (2)
Znovuzvolený Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, Pool)

BERLÍN - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadril vo štvrtok britskému kráľovi Karolovi III. sústrasť v spojitosti s úmrtím jeho matky, kráľovnej Alžbety II., a pozval ho na návštevu Nemecka.

Steinmeier sa s novým britským panovníkom spojil prostredníctvom telefónu, píše DPA s odvolaním sa na úrad nemeckého prezidenta. Obyvatelia Nemecka podľa prezidenta v tomto období smútku stoja pri Karolovi III. a obyvateľoch jeho krajiny. "My, Nemci, sme veľmi dobre oboznámení s tým, akú úlohu vaša matka zohrala pri zmierovaní obyvateľov našich krajín po druhej svetovej vojne," povedal Steinmeier a dodal, že Nemci majú takisto v pamäti pomoc, ktorú im Alžbeta II. ponúkla.

Britská kráľovná Alžbeta II. počas mimoriadneho televízneho prejavu k občanom Veľkej Británie a Spoločenstva národov (Commonwealth)
Zobraziť galériu (2)
Britská kráľovná Alžbeta II. počas mimoriadneho televízneho prejavu k občanom Veľkej Británie a Spoločenstva národov (Commonwealth)  (Zdroj: TASR/Buckingham Palace via AP)

Nemecký prezident Karola III. pozval na návštevu svojej krajiny. Britský monarcha sa za tieto prejavy poďakoval. Princ Charles sa stal kráľom s panovníckym menom Karol III. po smrti svojej matky, dlhoročnej kráľovnej Alžbety II. Tá zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov. V Británii v súčasnosti prebiehajú prípravy na jej pohreb, ktorý sa bude konať v pondelok 19. septembra. Steinmeier spolu so svojou manželkou sa má na pohrebe zúčastniť, píše na svojej webovej stránke denník Süddeutsche Zeitung.

Viac o téme: Návšteva NemeckoFrank-Walter SteinmeierAlžbeta II
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu