Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jedáci mäsa majú problém: Vážne varovanie, problémom sú TIETO produkty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Hlavnou prísadou do chutných jedál býva poväčšine mäso. Samozrejme nie je to pravidlom a v súčasnej dobe pribúda vo všetkých kútoch sveta stále viac vegánov. Napriek tomu je však ľudí, ktorí konzumujú mäso podstatne viac. Obzvlášť to platí o USA. Američania sa ale môžu začať znepokojovať, pretože ministerstvo poľnohospodárstva USA vydalo nedávno varovanie, aby sa obyvatelia vyhli vareniu konkrétneho druhu mäsa.

Hoci nikto úmyselne nekupuje potraviny, ktoré by ho mohli ohroziť, úrady môžu niekedy zistiť, že určité produkty predstavujú pre verejnosť potenciálne zdravotné riziko. Len za minulé leto zaznamenal agrorezort v USA niekoľko upozornení, na ktoré reagovali príslušné úrady stiahnutím určitého druhu mäsa, morských plodov a mliečnych výrobkov z pultov predajní, udáva BestLife.

Kontaminované produkty 

Dňa 23. augusta vydal Úrad pre bezpečnosť a kontrolu potravín (FSIS) ministerstva zdravotníctva USA varovanie z ohrozenia verejného zdravia, ktoré sa týkalo mrazených kuracích pŕs Perdue (RTE) bez lepku. Spoločnosť zistila, že produkty môžu byť kontaminované cudzorodými materiálmi po tom, čo sa jeden zo zákazníkov verejne sťažoval na kúsky číreho plastu a modrého farbiva, ktoré našiel v obale jedného produktu.

Spoločnosť Magnolia Provision Company so sídlom v Tennessee dňa 6. septembra dobrovoľne stiahla z trhu tri zo svojich polotovarov s hovädzím trhaným mäsom. Spoločnosť sa rozhodla stiahnuť sušené mäso (obľúbená pochutina v USA) z regálov po tom, čo testovanie tretej strany zistilo, že položky môžu byť kontaminované Listeriou monocytogenes, nebezpečnou baktériou, ktorá môže spôsobiť potenciálne závažnú infekciu. Predtým, ako výrobca stiahol z trhu tento výrobok, boli produkty odoslané do maloobchodných miest po celých Spojených štátoch.

Deň na to, 7. septembra, FSIS oznámila, že spoločnosť Sunset Farm Foods so sídlom v Gruzínsku sťahuje z obehu približne 4 480 libier (2 032 kg) svojej Gruzínskej špeciálnej údenej klobásy z kuracieho a bravčového mäsa. Spoločnosť tieto položky stiahla po tom, ako sa spotrebitelia začali sťažovať na tenký modrý plast vložený do výrobku. FSIS tiež vyzvalo každého, kto si produkt zakúpil, aby ho nejedol a vyhodil alebo vrátil do predajne s tým, že požaduje vrátenie peňazí. Keďže ide o produkt vyrobený mimo územia USA, nevylučuje sa, že nemohli byť postihnuté aj iné krajiny.

FSIS vydalo 10. septembra výstrahu pre produkty z mletého hovädzieho mäsa, ktoré sa dodávajú ako prísada do produktu HelloFresh. Dotknuté položky si zákazníci zakúpili od 2. do 21. júla tohto roku. Zasiahnuté produkty mohli byť kontaminované škodlivými baktériami E. coli O157:H7.

Zhoršenie zdravotného stavu

CDC (Úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb) uvádza, že príznaky infekcie E. coli často zahŕňajú silné žalúdočné kŕče, krvavú hnačku a vracanie, ktoré sú sprevádzané zvýšenou teplotou. Väčšina ľudí začne byť chorá tri až štyri dni po požití baktérie. 

Jedáci mäsa majú problém:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zatiaľ čo väčšina ľudí sa z tejto choroby zotaví do piatich až siedmich dní, CDC varuje, že u päť až desať percent prípadov sa môže vyvinúť hemolyticko-uremický syndróm (HUS). Potenciálne smrteľný stav sa zvyčajne objaví sedem dní po začiatku infekcie a zahŕňa príznaky, ako je únava, znížená frekvencia močenia a strata farby na lícach a očných viečkach. CDC varuje, že pacienti, ktorí vykazujú príznaky HUS, by mali byť hospitalizovaní, pretože ich obličky môžu prestať fungovať a môžu sa u nich vyvinúť ďalšie vážne problémy.

Viac o téme: PotravinyVírusProduktyE.coliUSANew YorkCDC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu