Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hygienici si opäť posvietili na nebezpečné výrobky: POZOR na tento tovar! Mnohí ho majú v kuchyni

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: ÚVZSR)

BRATISLAVA - Príbor, taniere či poháre sú bežnou súčasťou domácnosti. Nikdy ich nie je dosť a mnohí ich zásobu pravidelne rozširujú. Hygienici však teraz upozorňujú na jeden pohár, ktorý je pre ľudské zdravie nebezpečný. Kúpiť sa dá v známom obchode, no obsahuje ťažké kovy, ktoré môžu spôsobiť rakovinu či iné zdravotné problémy!

Hygienici na pohár Jungle Summer upozornili na svojej stránke ešte v utorok popoludní. Cez systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá totiž dostali oznámenie o nevyhovujúcom výrobku, ktoré im poslalo Poľsko. Sklenený pohár má pôvod v Číne a aj na slovenský trh ho dodala nemecká spoločnosť TEDi, ktorá je medzi spotrebiteľmi mimoriadne obľúbená.

Hygienici si opäť posvietili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ÚVZSR)


"V uvedenom výrobku bola laboratórnou analýzou zistená migrácia kadmia a olova, čo je v rozpore s nariadením EP a Rady č. 1935/2004 o materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami. ÚVZ SR v spolupráci s príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva overuje stiahnutie uvedeného výrobku z trhu v SR. Keďže sa tento výrobok ešte môže nachádzať na trhu v SR, odporúčame spotrebiteľom, aby tieto výrobky nekupovali, už zakúpené výrobky nepoužívali a vrátili ich do miesta predaja," uzavreli hygienici. Kým kadmium už aj v malých dávkach je pre telo toxické a spôsobuje rakovinu, olovo má negatívne účinky na srdcovo-cievny systém, reprodukciu, imunitný systém a tráviaci trakt, pričom z tela sa vylučuje dlhodobo, pretože sa v krvi viaže na bielkoviny. 

Viac o téme: OlovoÚrad verejného zdravotníctvaKadmiumTEDiJungle Summer pohárOlovo a kadmium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu