Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Muž zostal čiastočne ochrnutý: Nadýchal sa ľahko dostupného plynu! Doma ho máte možno aj vy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Nedávno publikovaná prípadová štúdia v New England Journal of Medicine opisuje prípad neznámeho muža, ktorému spôsobilo vážne zdravotné problémy inhalovanie šľahačkových bombičiek obsahujúcich oxid dusný. Tomuto nebezpečnému zlozvyku, ktorý je spúšťačom závažných komplikácií, holdujú v posledných rokoch najmä tínedžeri v USA a Spojenom kráľovstve. Nádobku nechajú prasknúť a potom krátko a intenzívne vdychujú plyn, ktorý z nej uniká. Dôvod? Navodenie smiechu a dobrej nálady.

Neznámy muž zostal čiastočne ochrnutý, keď v priebehu dvoch mesiacov vdychoval oxid dusný (N2O) zo šľahačkových bombičiek. Na pohotovosť išiel po tom, ako nedokázal dva týždne chodiť. Podľa New England Journal of Medicine pociťoval šesť týždňov pred hospitalizáciou mravčenie v rukách a nohách. Priznal, že dva mesiace predtým, ako sa u neho začali prejavovať symptómy, denne inhaloval oxid dusný (známy ako zábavný plyn).

Diagnóza, ktorú mu stanovili lekári, však až taká zábavná nebola. Zistili totiž, že muž trpí subakútnou kombinovanou degeneráciou (SCD). Ide o stav, pri ktorom začne pacientovi degenerovať chrbtica v dôsledku nedostatku vitamínu B12. Inhalovanie obsahu šľahačkových bombičiek sa v posledných rokoch stalo obľúbené medzi tínedžermi v USA a Spojenom kráľovstve.

Muž zostal čiastočne ochrnutý:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica)

V reakcii na tento narastajúci rastúci trend, zakázali v New Yorku ich nákup osobám mladším ako 21 rokov. V Spojenom kráľovstve lekári upozorňujú na epidémiu „hippy cracku,“ ktorou budú pravdepodobne trpieť najmä mladí ľudia a objavia sa u nich závažné problémy súvisiace s vývojom mozgu.  Ako bolo uvedené, nemenovaný muž začal vdychovať oxid dusný dva mesiace predtým, ako vyhľadal lekársku pomoc. Už o dva týždne pociťoval brnenie v rukách a mal problém s chôdzou.

V nemocnici absolvoval Rombergov test, pri ktorom pacient udržiava rovnováhu, keď stojí so zavretými očami. Ide o základné testovanie na meranie senzorickej funkcie, počas ktorého tento muž stratil rovnováhu. Naznačilo to, že má nejaký zmyslový alebo kognitívny problém. Lekári tiež poznamenali, že mal iné komplikácie s rovnováhou a cítil na svojom tele vibrácie, čo je ďalší príznak ťažkostí s nervovým systémom. Magnetická rezonancia odhalila hyperintenzitu v jeho chrbtici. Ďalšie vyšetrenie potvrdilo, že trpel vážnym nedostatkom vitamínu B12 a v dôsledku toho sa u neho vyvinul SCD.

Inhalovanie N2O totiž tento vitamín v ľudskom tele inaktivuje. Obsah B12 je pritom pre udržanie nervových buniek v mozgu a mieche rozhodujúci a jeho nedostatok je príčinou vážnych problémov nervového systému. Vdychovanie N2O je tiež spojené s rizikom vzniku nízkeho krvného tlaku, prejavuje sa mdlobami, súvisí so srdcovým infarktom a môže spôsobiť náhlu smrť.

Viac o téme: DýchanieInhalovanieBombičky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu