Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Máte doma psa? S týmto by ste mali okamžite prestať, nemá to vraj rád! Väčšina majiteľov to však robí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Klub chovateľov vyzýva rodičov, aby nedovolili svojim deťom objímať domácich miláčikov, pretože väčšina psov to nemá rada. V opačnom prípade sa môže stať, že pes dieťa pohryzne. Podľa odborníka treba zvieratá učiť objatiu a ľudskej náklonnosti, aby na podobné gestá boli zvyknuté a nevnímali ich ako stresové signály.

Odborníci z Amerického klubu chovateľov najnovšie varujú rodičov, aby svoje deti neučili objímať domáce zvieratá. Podľa odborníkov je riešením buď naučiť deti, aby náklonnosť k zvieraťu prejavovali inak, alebo naučiť domácich miláčikov tolerovať objatia, píše The Mirror.

Väčšina psov nemá rada objatia a cíti sa uväznená, keď ich majiteľ zviera v náručí – čo môže spôsobiť, že zaútočia v snahe vymaniť sa z ich zovretia. „Ak sledujete psy pri interakcii, všimnete si, že sa navzájom neobjímajú. Môžu sa navzájom pritlačiť k zemi, ale je to len v jednom z dvoch kontextov: hrať sa na bitku alebo skutočne bojovať,“ uviedli experti v klubu chovateľov.

Máte doma psa? S
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Keď objímete psa, nerozumie tomu, čo sa mu snažíte povedať. V skutočnosti ho v podstate chytíte do pasce. A keďže objímanie je často sprevádzané priamym pohľadom a priložením vašej tváre k psovi, zviera tiež môže interpretovať vaše činy ako agresívne alebo ohrozujúce,“ dodali odborníci z klubu.

Podľa výskumu doktora Stanleyho Corena psy pri objatí často vykazujú stresové signály. Coren tvrdí, že ak je ich úroveň stresu dostatočne vysoká, pravdepodobne sa pomstia uhryznutím. „Aj keď váš pes toleruje objatia od vás, nemusí byť v poriadku s tým, že ho objíme cudzinec alebo malé dieťa,“ vysvetlil Coren.

Máte doma psa? S
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Je nevyhnutné naučiť deti bezpečným spôsobom interakcie so psami, upozornil odborník. Navrhuje preto, aby ste svojho domáceho miláčika pripravili na interakcie s deťmi alebo neznámymi ľuďmi. „Toto je rozhodujúce, ak chcete, aby bol váš pes terapeutickým psom. Desenzibilizáciou môžete zmeniť negatívne asociácie svojho psa na niečo prijateľnejšie,“ priblížil Coren.

Najlepšie je psa za dotyk odmeniť maškrtou a pomaly zvyšovať intenzitu dotykov, až dokým si na to váš domáci miláčik úplne nezvykne. „Časom váš pes znesie aj to najnešikovnejšie objatie, len aby mohol dostať odmenu,“ dodal odborník. 

Viac o téme: PesObjatieMajiteľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu