Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Británii má mládež záľubu v novej droge: Zabíja ich smiech! Bežne ju dostanete aj v našich obchodoch

Oxid dusný v strieborných baleniach Zobraziť galériu (2)
Oxid dusný v strieborných baleniach (Zdroj: DailyMail)

LONDÝN - Lekári vo Veľkej Británii varujú pred novým trendom. Medzi mladými narastá počet pacientov s doživotným poškodením nervov. Holdujú totiž novej droge, ktorou je oxid dusný, bežne používaný v gastronómii ako hnací plyn na výrobu šľahačky. Je dostupný v malých strieborných alebo priemyselných baleniach. Táto nová droga spôsobuje vážne poškodenie miechy a paralýzu.

Ako informuje DailyMail, oxid dusný, nazývaný aj "smiešny plyn" sa v poslednom desaťročí stal populárnou rekreačnou drogou. Používatelia inhalujú tento bezfarebný plyn pomocou balónov alebo užívajú priemyselné balenia, ktoré obsahujú 80-násobok obvyklého množstva plynu a stoja iba 25 libier (29 eur).

Zdravotníci však varujú, že s raketovým nárastom jeho popularity stúpajú aj prípady poškodenia miechy a nervov vrátane paralýzy.

Za posledné desaťročie počet mladých ľudí v Anglicku, užívajúcich túto drogu, vzrástol o 50 percent. Od roku 2010 zomrelo po jej užití najmenej 45 ľudí, pričom mnoho ďalších bolo hospitalizovaných.

Slová svojim predajným inzerátom pobavil celý Facebook
Zobraziť galériu (2)
Slová svojim predajným inzerátom pobavil celý Facebook  (Zdroj: Thinkcstock.com)

Ešte minulý rok bol tento fenomén iba zriedkavý, ale tento rok sú lekári svedkami takýchto prípadov každý týždeň. Mladí ľudia prichádzajú s nevysvetliteľnými neurologickými príznakmi a lekári vyzývajú, aby bol predaj oxidu regulovaný minimálne od 25 rokov.

Účinok plynu vraj nastupuje okamžite, užívatelia pocítia závrat, uvoľnenie a chichocú sa. Príliš veľa plynu však spôsobí, že človek omdlie, alebo sa udusí v dôsledku nedostatku kyslíka v mozgu. Okrem toho nadmerné a pravidelné užívanie môže spôsobiť nedostatok vitamínu B12 a anémiu. B12 je nevyhnutný pri produkcii myelínu – tukového obalu okolo nervov v tele. Nedostatok myelínu môže vyvolať poškodenie nervov, čo vedie k bolestivému brneniu, znecitliveniu prstov na rukách a nohách, sťažuje chôdzu, a môže viesť až k poškodeniu miechy.

Varovanie prichádza po tom, čo sa na verejnosti v ostatnej dobe objavilo množstvo prípadov.

Od mladej ženy, ktorá zostala čiastočne paralyzovaná po tom, čo skonzumovala 600 strieborných ampuliek týždenne až po šestnásťročné dievča s astmou, ktoré zomrelo po vdýchnutí oxidu dusného na párty v meste Leamington Spa. Presná príčina jej smrti nebola odhalená, no jej rodina naznačila, že "na vine je smiech". Iným používateľom praskli pľúca, opuchol krk, pociťovali dýchavičnosť.

Mnohí z nich majú obrovské šťastie, že túto "zábavku" prežili.

 

Viac o téme: Drogovo závislíVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu