Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Expert prezradil, ako sa dá zistiť, že vaše dieťa klame: Sledujte u neho takéto správanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WATERLOO - Niekedy je ťažké prísť na to, či dieťa klame alebo hovorí pravdu. Experti, ktorí v rámci svojho výskumu pozorovali deti v ich domácnostiach, zistili, že viac ako deväťdesiat percent z nich v istom okamihu klame. Odborník na neverbálnu komunikáciu prezradil, na čo si dávať pozor, ak chcete odhaliť klamstvá svojho dieťaťa.

Výskumníci z kanadskej Univerzity vo Waterloo vo svojej štúdii pozorovali deti v ich domácom prostredí a zistili, že takmer všetky v určitom okamihu klamú. Pre niekoho môže byť toto zistenie  prekvapujúce, pretože sa naopak zvykne hovoriť, že deti patria medzi najúprimnejšie bytosti na svete. 

Odborník na neverbálnu komunikáciu a reč tela Darren Stanton prezradil, čo vám napovie, že vaše dieťa klame. Podľa neho sú klamstvá spojené s emóciami. Jednou z vecí, ktoré by mohli napovedať, že vaše dieťa klame, je schovávanie rúk, keď sa s ním zhovárate. Ak hovorí pravdu, jeho hlas bude čistý a gestikulácia bude rovnako živá ako zvyčajne. Naopak, ak klame, zmení sa výška jeho hlasu a dokonca schová ruky pod stôl. 

Expert prezradil, ako sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Deti môžu schovať ruky pod stôl, pretože v psychológii existuje výraz ‚gesto otvorenej dlane‘, takže keď nám niekto neukáže ruky, často sa to považuje za negatívnu vlastnosť," vysvetlil Stanton. Upozornil tiež na vrtenie sa, ktoré je kľúčovým indikátorom klamstva. Pozor si treba dávať aj na hranie sa s príborom alebo s jedlom. Deti, ktoré klamú, sa tiež vyhýbajú očnému kontaktu a na otázky neodpovedajú okamžite. Niekedy si môžu prikladať ruky pred ústa.

Viac o téme: DetiKlamstvoLož
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu