Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desivá prognóza vedcov: Bezprecedentné horúčavy, aké teraz zažívame, sa do tohto roku stanú normou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Owen Humphreys/PA Wire, Yui Mok, profimedia.sk)

KANTON - Nový výskum naznačuje, že rekordné tropické teploty sa v priebehu nasledujúcich troch desaťročí pravdepodobne stanú normou. Podľa klimatických výskumníkov sa extrémne horúčavy do roku 2050 zvýšia o viac ako tridsať percent. Je preto najvyšší čas prijať vhodné opatrenia, inak bude ohrozená nielen ekologická rovnováha, ale aj ekonomický rozvoj, varuje odborník.

Podľa nového výskumu, ktorého výsledky boli zverejnené v časopise Advances in Atmospheric Sciences, budú rekordné tropické teploty pozdĺž východného pobrežia Ameriky a v Európe v priebehu nasledujúcich troch desaťročí normou. Čínski klimatickí výskumníci varujú, že výskyt extrémnych horúčav sa do roku 2050 zvýši o takmer tretinu. 

Vlny horúčav sú rizikom nielen pre ľudí, ale aj prírodu. Nová analýza vzorcov atmosférickej cirkulácie a skleníkových plynov naznačuje, že kríza je horšia, než by sa dalo čakať. "Mimoriadna a bezprecedentná vlna horúčav sa prehnala koncom júna 2021 západom Severnej Ameriky, čo malo za následok stovky úmrtí a masívne vymieranie morských živočíchov pri pobreží, ako aj strašné požiare," povedal hlavný autor štúdie Chunzai Wang z Inštitútu oceánológie Juhočínskeho mora. Vo svojom výskume preto spolu s kolegami študoval fyzikálne procesy vnútornej variability - vzory atmosférickej cirkulácie a vonkajšie pôsobenie, ako sú antropogénne skleníkové plyny. 

Desivá prognóza vedcov: Bezprecedentné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia predpovedá častejšie extrémne vlny horúčav

Počítačové simulácie zistili, že skleníkové plyny sú hlavným dôvodom zvýšených teplôt v minulosti a pravdepodobne budú aj naďalej hlavnou hnacou silou globálneho otepľovania. Vzory atmosférickej cirkulácie opisujú, ako vzduch prúdi a ovplyvňuje povrchové teploty okolo planéty. Obe sa môžu meniť na základe prirodzeného otepľovania zo Slnka, vnútorných atmosférických procesov a vlastnej rotácie Zeme. Tieto konfigurácie sú zodpovedné za každodenné počasie aj za dlhodobé zmeny klímy. 

Desivá prognóza vedcov: Bezprecedentné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pomocou pozorovacích údajov a klimatických modelov výskumníci identifikovali tri špecifické javy teploty oceánov počas vlny horúčav v roku 2021. Tieto javy sú známe ako vzorce Severného Pacifiku, Arkticko-pacifickej Kanady a Severnej Ameriky a urýchľujú otepľovanie spôsobené ľudskou činnosťou. "Vzorce Severného Pacifiku a Arkticko-pacifickej Kanady sa vyskytovali súčasne s vývojovými fázami vlny horúčav, zatiaľ čo vzorec Severnej Ameriky sa zhodoval s rozkladom a pohybom vlny horúčav smerom na východ. To naznačuje, že vlna horúčav pochádza zo Severného Pacifiku a Arktídy, zatiaľ čo model Severnej Ameriky rozpúšťa vlnu horúčav," vysvetlil Wang. 

Desivá prognóza vedcov: Bezprecedentné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vedecký tím použil najmodernejšie programy známe ako CMIP6. Z modelov CMIP6 zistili, že je pravdepodobné, že globálne otepľovanie spojené so skleníkovými plynmi ovplyvňuje tieto tri variability vzorcov atmosférickej cirkulácie, čo zase viedlo k extrémnejším vlnám horúčav. Odborníci  v tejto súvislosti upozornili, že ak sa neprijmú vhodné opatrenia, pravdepodobnosť výskytu extrémnych vĺn horúčav sa zvýši a ďalej ovplyvní ekologickú rovnováhu, ako aj trvalo udržateľný sociálny a ekonomický rozvoj. 

Viac o téme: HorúčavyGlobálne otepľovanieSkleníkové plyny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu