Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sebastian (39) mal sex s niekoľkými chlapmi, nakazil sa opičími kiahňami: Šialená bolesť, sprchoval sa dve hodiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Istý Newyorčan opísal, čo prežíval, keď dostal opičie kiahne. Zúčastnil sa jedného festivalu a o pár dní sa u neho objavili prvé príznaky. Keďže v USA opäť stúpa počet pozitívnych prípadov na COVID-19, pre istotu si spravil test. Keď bol negatívny, už si bol takmer istý, že má opičie kiahne.

Keď sa 24. júna začal v New Yorku Pride festival, Sebastian Köhn (39) z Brooklynu si bol vedomý toho, že opičie kiahne predstavujú v meste novú hrozbu. Platilo to najmä pre gayov, ktorým aj sám  je, informuje The Guardian. Na druhej strane mal pocit, že v meste je výskyt opičích kiahní relatívne malý. 

"Počas festivalu som mal sex s niekoľkými chlapmi. O týždeň neskôr 1. júla sa to začalo. Bol som veľmi unavený, bolelo ma celé telo, mal som vysokú teplotu a zväčšili sa mi lymfatické uzliny," opísal Sebastian svoj prvý deň po nakazení. Následne si spravil covid test, keďže v USA ešte platí veľké riziko nákazy koronavírusom. Ten bol však negatívny. Ostal teda doma, pretože mal podozrenie na opičie kiahne. Sebastian je filantrop. Za posledné desaťročie sa jeho práca zameriavala na sexuálne a reprodukčné zdravie. Prepuknutie opičích kiahní v USA sleduje preto od začiatku. "Pokúsil som sa dokonca dať sa zaočkovať. Chcel som tak spraviť už 23. júna, keď New York spustilo prvé kolo. Nemal som však šťastie," vyjadril sa. 

Sebastian (39) mal sex
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dva dni od prvých príznakov sa objavili vyrážky v konečníku. Köhn sa teda spojil so svojou obvodnou lekárkou, ktorá ho poslala na testy. Na pohotovosť išiel už so všetkými príznakmi opičích kiahní. Tam požadoval predpísanie lieku TPOXX (Tecovirimat), no musel mať pozitívny test. Domov ho teda poslali s Tylenolom. Európske regulačné orgány schválili TPOXX ako účinnú liečbu opičích kiahní, ale americká FDA ho schválila len na liečbu kiahní. 

Na pohotovosti mu nepomohli

Po ceste domov sa vyrážky začali šíriť po celom tele. Najprv vyzerali ako uštipnutie od komára, potom sa zmenili na malé pľuzgieriky. Iróniou bolo, že jediné nezasiahnuté miesto bol jeho penis. Nasledujúci deň dostal Sebastian výsledky vyšetrení, ktoré odhalili, že má kvapavku. O opičích kiahniach sa nič nepísalo. "V noci som sa prebúdzal na šialenú bolesť a svrbenie. Len som sedel v posteli a škrabal sa. Bol som izolovaný, osamelý a frustrovaný z toho, aká je situácia nespravodlivá." Lézie v konečníku sa zmenili na otvorené rany. Sprcha trvala mužovi aj dve hodiny., pretože zakaždým to bolo priveľmi bolestivé. 

Štyri dni po testovaní mu zavolali z pohotovosti, že mal pozitívny test na opičie kiahne. Neposkytli mu však žiadne ďalšie informácie. Köhn bol však v koncoch. Na pohotovosti ho odkázali na rezort zdravotníctva, odtiaľ ho zas poslali za obvodným lekárom, ktorý musí požiadať o liečbu opičích kiahní. Ten mu však otvorene povedal, že aj keď pošlú žiadosť na ministerstvo, väčšinu z nich zamietnu. 

Sebastian (39) mal sex
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Neskôr Sebastianovi opuchlo hrdlo. Na pohotovosti mu povedali, že ide o bakteriálnu tonzilitídu. Keď  požiadal o antivirotiká, nechceli mu ich dať, pretože ich vraj predpisujú len pacientom s veľmi oslabenou imunitou. Keď ich konfrontoval, prepustili ho o druhej v noci s liekmi, avšak nie s antivirotikami. 

Zabralo až testovanie 

Nasledujúci večer Köhnovi zavolali z kliniky Irving Medical Center spadajúcej pod Kolumbijskú univerzitu. Prevzali jeho prípad, čo znamenalo, že bol jedným z mála šťastlivcov. TPOXX totiž ešte nebol dôkladne testovaný na ľuďoch. "Na klinike som strávil asi hodinu a odišiel som domov s tým, že dva týždne mám brať TPOXX. Liečba zaberala, po krátkom čase sa mi uľavilo." Celá táto vec pripadá Sebastianovi ako obrovské zlyhanie, ktoré sa nemalo stať, najmä nie dva a pol mesiaca po prepuknutí choroby. "Ak niekto ako ja, kto sa dlhodobo venuje sexuálnemu zdraviu, mal taký problém orientovať sa ohľadom liečenia a starostlivosti, neviem si ani predstaviť, čo robia ostatní ľudia," skonštatoval na záver. 

Viac o téme: FestivalSexGayOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu