Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Máte problém sústrediť sa v práci v letných horúčavách? Štyri TIPY, ako to ľahšie zvládnuť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ak je pre vás v tomto období ťažké sústrediť sa na prácu, nie ste v tom sami. Odborníci poukazujú na to, že teplo môže narušiť mozgovú energiu a sťažiť produktivitu v práci. Nedávna štúdia odhalila, že čím je vaše telo horúcejšie, tým ťažšie sa vám budú robiť zložité rozhodnutia. Tu je niekoľko tipov, ako efektívne pracovať aj počas horúčav.

Pracovať počas horúčav - no komu by sa chcelo! Profesori z Univerzity vo Virgínii zistili, že čím je váš organizmus horúcejší, tým ťažšie robíte zložité rozhodnutia. Problém môže byť podľa nich spôsobený nízkou hladinou glukózy v mozgu. Odborníci na tréning mozgu z Im-a-puzzle.com preto zhromaždili niekoľko tipov, ako pracovať aj v čase horúčav. "Aj keď existujú vedecké dôkazy naznačujúce, že pri extrémnych teplotách pravdepodobne stratíme sústredenie, existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako sa vysporiadať s mozgovou hmlou, aby ste počas dňa zostali bdelí," povedal hovorca spoločnosti. 

Máte problém sústrediť sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pozor si treba dávať napríklad aj na to, čo konzumujete. Šaláty majú vysoký obsah vody, čo vám pomôže s hydratáciou. Okrem toho sú šaláty plné antioxidantov a živín. Mastné ryby, ako je losos tuniak či treska, sú tiež skvelé potraviny na koncentráciu, pretože obsahujú omega-3 mastné kyseliny a DHA. Nesolené orechy a semená sú zase skvelými doplnkami energie, lebo obsahujú meď, mangán, zinok a selén. Tieto živiny sú nevyhnutné pre zdravé neurologické funkcie. 

Zmeňte svoju rutinu

Ak máte flexibilnú prácu, pravdepodobne sa vám bude oveľa ľahšie pracovať počas chladnejších hodín, ktoré sú zvyčajne skoro ráno a neskôr v noci. V prípade, že máte problém zvládnuť horúčavy od 9:00 do 17:00, opýtajte sa svojho šéfa, či môžete zmeniť svoj rozvrh na niekoľko dní tým, že začnete o pár hodín skôr alebo budete pracovať o niekoľko hodín neskôr. 

Máte problém sústrediť sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Doprajte si obednú sprchu

Studená sprcha vám pomôže schladiť sa a dodá energiu, a to aj na dlhší čas. Dôvodom je zasychanie vody na pokožke, ktoré vytvára chladivý efekt a dlhšie udržuje nižšiu telesnú teplotu. Ak teda máte príležitosť, prípadne robíte z domu, doprajte si takéto studené osvieženie. 

Máte problém sústrediť sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Obmieňajte pracovné stoly

Ak pracujete v kancelárii a sedíte pri okne, možno by ste mali zvážiť presťahovanie sa na iný stôl. Horúce slnečné žiarenie môže rýchlo spôsobiť, že sa budete cítiť unavení a letargickí. Vyberte si stôl, ktorý nie je vystavený priamemu slnku alebo sa uistite, že sú zatiahnuté žalúzie.

Ak pracujete z domu a nemôžete si vytvoriť optimálne podmienky, využite príležitosť a vyrazte von. Miestne kaviarne a co-workingové priestory sú často vybavené klimatizáciou. Navyše, zmena prostredia môže byť skvelá pre kreativitu a stimuláciu inovatívnych nápadov. 

Máte problém sústrediť sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Popoludní sa vyhýbajte cukru                                      

K poklesu cukru v tele obvykle dochádza okolo 15:00, no vziať si studenú plechovku vášho obľúbeného sladeného nápoja nie je v tomto období tou najlepšou voľbou. Telo spotrebuje viac glukózy, keď je horúco a ak chcete zvýšiť energiu, sladké nápoje vám nepomôžu. Namiesto toho si dajte pohár vody a skonzumujte za hrsť bobúľ alebo orechov, aby ste povzbudili svoj mozog.

Viac o téme: Home officePrácaHorúčavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu