Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Muž sa pri kúpaní v jazere nakazil mozog požierajúcim parazitom: Úrady varujú, takto sa dostáva do tela

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Úrady v americkom štáte Iowa preventívne uzavreli pláž pri jazere Troch ohňov (Lake of Three Fires) po tom, ako bol na jednotke intenzívnej starostlivosti hospitalizovaný človek so vzácnym prípadom meningoencefalitídy, napísal web stanice NBC. Spôsobuje ju prvok, ktorý sa vyskytuje v sladkých vodách.

Do tela človeka sa dostane nosovou dutinou, pozdĺž čuchového nervu doputuje do mozgu a rozkladá mozgové bunky. Pacientovi bola podľa zdravotníckych úradov štátu Missouri, odkiaľ dotyčný pochádza, diagnostikovaná takzvaná primárna amébická meningoencefalitída, ktorá nie je nákazlivá, ale vo väčšine prípadov je smrteľná. 

Vodu v jazere teraz odborníci testujú na prítomnosť jednobunkového parazita Naegleria fowleri, ktorý ochorenie spôsobuje. "Je veľmi pravdepodobné, že jazero bolo zdrojom, ale neobmedzujeme vyšetrovanie len naň, keďže to zatiaľ nebolo potvrdené. Skúmame ďalšie vodné zdroje v Missouri," uviedol zdravotnícky úrad na Twitteri. 

Naegleria je voľne žijúcim prvokom, ktorý sa často vyskytuje v teplých sladkých vodách riek a jazier, výnimočne aj v zle chlórovaných bazénoch. Hoci jeho výskyt je častý, choroba, ktorú človeku spôsobuje, je veľmi zriedkavá. 

Muž sa pri kúpaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Najväčšia epidémia na svete sa odohrala v Československu medzi rokmi 1963 až 1965 v Ústí nad Labem, keď po nákaze prvokom vo verejnom bazéne zomrelo až 16 ľudí, z ktorých najmladší mal len osem rokov. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb zo 145 ľudí infikovaných v USA medzi rokmi 1962 a 2018 prežili iba štyria. Príznaky sa prejavia jeden až deväť dní po kontakte s kontaminovanou vodou. Patria medzi ne silná bolesť hlavy, horúčka, zvracanie alebo pocit stuhnutého krku po vstupe do teplej vody.

Viac o téme: MozogJazeroAmébaPrvokMeningoencefalitída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu