Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Legendárny park postihla katastrofa: VIDEO Zábery, z ktorých zaplačete! Prírodný živel ničí všetko, čo mu príde do cesty

Ničivé povodne v Yellowstone berú so sebou celé domy.  Zobraziť galériu (2)
Ničivé povodne v Yellowstone berú so sebou celé domy. (Zdroj: Youtube/CBS Evening News)

YELLOWSTONE - Jeden z najznámejších národných parkov na svete postihli ničivé povodne. Yellowstone zostáva preto pre návštevníkov zatvorený. Povodne si vyžiadali evakuáciu desiatok ľudí a niektoré oblasti odrezali od sveta. Pri zosuve pôdy sa pred očami strácali celé cesty.

Park začiatkom týždňa oznámil, že všetky vstupy sú pre návštevníkov uzavreté. Ako dôvod uviedol veľké ničivé povodne. Výdatné zrážky a rýchle topenie snehu sa postarali o obrovské prívaly vody. Podľa výpočtov bolo v oblasti zaznamenaných za tri dni toľko zrážok, ako padne v priemere za tri mesiace. Informuje o tom CNN. 

"Našou prioritou bola evakuácia severnej časti parku, kde sú viaceré cesty a mosty v havarijnom stave. Okrem toho sa tam dajú očakávať aj zosuvy pôdy," uviedol v pondelok vo vyhlásení šéf Yellowstonského parku Cam Sholly. Ako pokračoval, v parku bolo v čase evakuácie pred povodňami viac ako 10 000 návštevníkov. Priemerná návštevnosť v júni môže byť medzi 15 000 až 20 000 ľuďmi.

Bez vody a odrezaní od sveta 

Severne od Yellowstonu zažilo rozsiahle záplavy aj niekoľko miest okresu Park v Montane. Evakuácia tu nie je možná, pretože voda už obmýva mosty a hrozí zosuv pôdy. Úrady v mnohých oblastiach vydali varovanie, aby sa obyvatelia vyhli pitiu vody z dôvodu pokazeného potrubia. Mesto Gardiner, ktoré sa nachádza pri severnom vstupe do Yellowstonu, zostalo izolované a obklopené vodou po tom, čo silné záplavy zaplavili mosty a cesty.

 

Park County flooding evening update - June 15, 2022 Personnel started conducting damage assessments of property and...

Posted by Park County, Montana on Wednesday, June 15, 2022

Sholly v utorok večer novinárom povedal, že cesta medzi Gardinerom a Cooke City pravdepodobne zostane uzavretá po celý zvyšok sezóny. Dodal, že zatiaľ sa nevie, koľko škôd voda spôsobila. "Nebudú to ľahké opravy," povedal Sholly s odkazom na osemkilometrový úsek cesty, ktorá bola najviac postihnutá ničivými záplavami. Dokonca sa uvažuje o tom, či cestu nepostaviť nanovo. 

Povodne v Yellowstonskom národnom parku.
Zobraziť galériu (2)
Povodne v Yellowstonskom národnom parku.  (Zdroj: TASR/AP/Jacob W. Frank/National Park Service)

Mnohé cesty a mosty v okolí Yellowstone sú neprístupné. Záplavy postihli aj železničnú dopravu. Niekoľko dopravných úsekov zostáva otvorených pre núdzovú dopravu. Národná garda a miestne záchranné skupiny používajú pri evakuácii motorové člny a helikoptéry. Úrady varovali obyvateľov, že vysídlená zver môže prechádzať cez ich pozemky, pričom už boli spozorované medvede, jelene aj farmárske zvieratá.

Rieka Yellowstone, ktorá preteká parkom a niekoľkými mestami okresu Park County, sa podľa meteorológa CNN Brandona Millera v pondelok neuveriteľne navýšila v dôsledku nedávnych výdatných zrážok a vody z topiaceho sa snehu vo vyšších polohách. V Corwin Springs dosiahol Yellowstone začiatkom týždňa 4,23 metra, čím prekonal historickú výšku 3,5 metra z roku 1918. Ukazujú to údaje z National Weather Service. Guvernér Montany Greg Gianforte vyhlásil tento stav v Montane za "celoštátnu katastrofu" (núdzový stav) a postihnutým obyvateľom prisľúbil pomoc a podporu.

Neobvyklý jav 

Topenie snehu a zrážky v oblastiach Beartooths a Absarokas, ktoré sa tiahnu cez hranicu medzi Montanou a Wyomingom, viedli len k zriedkavým záplavám, uviedla na svojej webovej stránke Národná meteorologická služba v Billings. Ohrozené sú mestá Roscoe a Cooke City, odkiaľ sa podarilo evakuovať zatiaľ 12 ľudí a celá oblasť East Rosebud Lake. Na juhu Montany je vážne poškodených niekoľko ciest a mostov, ktoré môžu byť dočasne uzavreté.

V júni padlo podľa Millera v severozápadnom Wyomingu a južnej Montane o 400 percent viac zrážok ako je odhadovaný mesačný priemer. Dramatický nárast dažďa bol spojený s takmer rekordnými teplotami, ktoré spôsobili topenie snehu v oblastiach s vysokou nadmorskou výškou, uviedol NWS v Rivertone vo Wyomingu. 
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu