Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Unikátny objav pri Austrálii: Morská tráva na ploche 200 kilometrov štvorcových je jediná rastlina

Časť lúky s morskou trávou (august 2019) Zobraziť galériu (3)
Časť lúky s morskou trávou (august 2019) (Zdroj: SITA/Rachel Austin/The University Of Western Australia via AP)

CANBERRA - Lúka morskej trávy, zaberajúca plochu 200 kilometrov štvorcových pri západnom pobreží Austrálie, je v skutočnosti jediná rastlina, ktorá sa rozrástla z jedného semena v priebehu asi 4500 rokov. Vedci, ktorí morskú trávu z rodu posidonie skúmali, ju označili za najrozsiahlejšiu rastlinu na svete, uviedol spravodajský server BBC News.

Experti zo Západoaustrálskej univerzity na podmorskú lúku narazili v Žraločej zátoke asi 800 kilometrov severne od austrálskeho mesta Perth. Zaujímalo ich, koľko druhov rastlín lúku tvorí. "Odpoveď nás ohromila. Je to jediná rastlina," uviedla vedúca štúdie Jane Edgeloe. "Jediná rastlina tiahnuca sa v dĺžke viac ako 180 kilometrov v Žraločej zátoke," dodala.

Fotografia z októbra 2009 zobrazuje časť lúky s morskou trávou
Zobraziť galériu (3)
Fotografia z októbra 2009 zobrazuje časť lúky s morskou trávou  (Zdroj: SITA/Angela Rossen/The University Of Western Australia via AP)

Vedci použili metódu genetického testovania a výhonky odobrali z viacerých miest po celej zátoke. Podľa Edgeloeovej sa skúmaná posidonia australis tiež vyznačuje mimoriadnou odolnosťou, pretože sa rozrástla do miest, kde sú veľmi premenlivé podmienky. "Vyzerá naozaj odolne, keďže zvláda veľký rozsah teplôt a slanosti vody, čo je pre väčšinu rastlín stresujúce," vyhlásila ďalšia z vedkýň Elizabeth Sinclairová.

Fotografia z júna 2022 ukazuje pokusy o odber vzoriek z lúky s morskou trávou
Zobraziť galériu (3)
Fotografia z júna 2022 ukazuje pokusy o odber vzoriek z lúky s morskou trávou  (Zdroj: SITA/Rachel Austin/The University Of Western Australia via AP)

Viac o téme: TrávaObjavAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu