Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci skúmali účinok používania vibrátorov u žien: Ohromujúce odhalenie, mali by ich predpisovať!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BEVERLY HILLS - Masturbácia má mnoho výhod, no nový výskum zistil, že používanie sexuálnych hračiek môže ženám pomôcť pri zdravotných problémoch s panvou. Podľa zistení by používanie vibrátorov u žien malo byť súčasťou liečebného plánu, skrývajú v sebe totiž terapeutický potenciál.

Nové zistenia naznačujú, že nastal najvyšší čas zbaviť sa predsudkov a začať s používaním sexuálnych hračiek. Americký vedecký tím ženám odporúča najmä vibrátor, ktorý prinesie nielen potešenie, ale aj množstvo zdravotných benefitov. "Len nedávno začala miznúť stigma žien používajúcich vibrátory na sexuálne potešenie. Téma však stále zostáva spoločenským tabu, a to aj napriek rôznym potenciálnym zdravotným prínosom z jeho používania," napísali autori v článku v časopise American Urological Association’s Journal of Urology

Vedci skúmali účinok používania
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Používanie vibrátorov môže mať priaznivý vplyv na zlepšenie zdravotných problémov s panvou. Samozrejme, na to, aby zdravotníci podporili takéto terapie, musia existovať spoľahlivé vedecké dôkazy o existencii ich výhod. Autori štúdie sa tieto dôkazy pokúsili zozbierať. Preskúmali dokumenty z PubMed, Clinictrials.gov, Ovid a databáz Cochrane. Hľadali čokoľvek, čo korešpondovalo s ich kľúčovými slovami: "sexuálna hračka pre ženy", "panvový vibrátor", "vibrátor sexuálnej stimulácie", "vaginálny vibrátor", "vibrátor panvového dna" a "vibračná inkontinencia". Ich vyhľadávanie prinieslo 549 výsledkov, z ktorých 18 spĺňalo kritériá pre ich špecifické výskumné účely. Dokumenty sa zaoberali problémami, ako sú sexuálna funkcia, sila panvového dna, inkontinencia a chronická bolesť vulvy známa ako vulvodynia. 

Vedci skúmali účinok používania
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Sľubné výsledky nájdené v (hoci malej) vzorke 18 relevantných dokumentov svedčia o potenciáli vibrátorov ako terapeutických zariadení. "Medzi identifikovanými výskumami boli vibrátory považované za akceptovanú modalitu na zlepšenie sexuálneho zážitku ženy a pozitívne korelovali so zvýšenou sexuálnou túžbou, spokojnosťou a celkovou sexuálnou funkciou. Vibračná stimulácia zlepšila silu svalov panvového dna, vulvodýniu a inkontinenciu," skonštatovali experti, ktorí dúfajú, že ich zistenia povedú k ďalším výskumom na odhalenie nových terapií pre riešenie zdravotných problémov vyskytujúcich sa u žien. "Vibrátory nie sú dobre preštudované a vzhľadom na sľubné výhody preukázané v uvedených dokumentoch by sa malo viac výskumného úsilia zamerať na preskúmanie ich užitočnosti," uzavreli. 

Viac o téme: VibrátorSexuálna pomôcka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu