Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Satelitné snímky NASA odhalili veľmi znepokojivý jav: Hrozí výbuch žralukánu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/NASA Earth)

ŠALAMÚNOVE OSTROVY - Experti v roku 2015 pri svojej expedícii zistili, že v podmorskej sopke na Šalamúnových ostrovoch žijú dva druhy žralokov. Okrem toho boli v sopke evidované aj iné populácie morských živočíchov. Podľa odborníkov to vyvoláva nové otázky o ekológii aktívnych podmorských sopiek.

V roku 2015 sa expedícia vydala preskúmať podmorskú sopku Kavachi na Šalamúnových ostrovoch, ktorá sa nachádza asi 24 kilometrov južne od ostrova Vangunu. Sopka je už nejaký čas pokojná, čo umožnilo preskúmať vnútro aktívneho krátera. V extrémnych podmienkach kyslej vody s vysokým obsahom síry na vrchole aktívnej sopky objavili výskumníci viac života než očakávali. Okrem mikrobiálnych druhov, ktorým sa darí v prostredí síry, objavili v kráteri sopky aj dva druhy žralokov - sfyrnovité a hodvábne. O ich zisteniach informoval ešte v roku 2016 časopis Oceanography. 

Satelitné snímky NASA odhalili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Populácie želatínových živočíchov, malých rýb a žralokov boli pozorované vo vnútri aktívneho krátera. To vyvoláva nové otázky o ekológii aktívnych podmorských sopiek a extrémnych prostrediach, v ktorých môžu existovať veľké morské živočíchy," napísal vedecký tím, ktorý nazval sopku "žralukán" (spojenie slova žralok a vulkán, v angličtine "sharkcano") vzhľadom na veľký počet žralokov žijúcich v horúcich, kyslých vodách. "Dva druhy žralokov, sfyrnovité, Sphyrna lewini a žraloky hodvábne, Carcharhinus falciformis, sa niekoľkokrát agresívne priblížili k fotoaparátu s návnadou. V niektorých prípadoch sa zdalo, že plávajú z väčších hĺbok vo vnútri krátera." 

Satelitné snímky NASA ukázali, že stvorenia žijúce vo vnútri podmorskej sopky môžu už čoskoro zažiť nečakanú jazdu. Zdá sa totiž, že Kavachi opäť vybuchne. Zábery, ktoré urobil Operational Land Imager-2 na satelite Landsat 9, zachytili 14. mája 2022 veľký oblak sfarbenej vody, ktorý vyžaroval zo sopky.

 

Submarine Eruption of Kavachi Volcano Kavachi Volcano in the Solomon Islands is one of the most active submarine...

Posted by NASA Earth on Tuesday, May 17, 2022

Podľa programu Smithsonian Global Volcanism zaznamenala sopka v poslednom čase väčšiu aktivitu, počnúc odfarbenou vodou vychádzajúcou z nej v októbri 2021. Od prvej erupcie zaznamenanej na mieste v roku 1939 sopka vybuchuje takmer nepretržite, hoci experti evidujú aj obdobia relatívnej nečinnosti. Posledné veľké erupcie pozorované v žralukáne sa odohrali v roku 2014.

Viac o téme: ŽralokSopkaErupciaNASAKavachi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu