Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Chlapca (6) zaočkovali proti KORONAVÍRUSU: Odvtedy leží v nemocnici, nevie už ani prehĺtať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINNESOTA - Šesťročný Milo Edberg bol relatívne zdravý chlapec. Keď však dostal vakcínu proti koronavírusu, jeho zdravotný stav sa náhle zmenil. Teraz je pripútaný na nemocničné lôžko, má diagnostikovanú myokarditídu a nemôže chodiť.

Milovi sa vlani 10. decembra zmenil život. Práve v ten deň bol prvýkrát zaočkovaný proti koronavírusu. O dva dni neskôr už bol hospitalizovaný v tej istej nemocnici a leží tam dodnes. Jeho zdravotný stav sa rapídne zhoršil. V súčasnosti už nedokáže prehltnúť ani vlastné sliny. "Bol v poriadku a potom sa to začalo len zhoršovať," povedala pre Alpha News jeho matka Carrie.

Nemal ľahký život 

Milo sa narodil predčasne, už v 23. týždni, a celý život bojoval s chronickým ochorením pľúc. Napriek svojim ťažkostiam sa však naučil chodiť. Podľa svojej mamy bol čulý a plný života. Začiatkom decembra sa mu ale zmenil život. Chlapec prišiel do nemocnice pôvodne kvôli operácii. Lekári mu mali implantovať do tela malý prístroj, ktorý by kontroloval hladinu cukru v krvi. Zákrok prebehol bez komplikácií.

Mila následne odporučili zaočkovať proti covidu-19, s čím ale jeho mama Carrie Edbergová nesúhlasila. Lekár však na očkovaní trval, pretože pacientovi hrozilo v dôsledku jeho dlhotrvajúcich zdravotných ťažkostí riziko ťažkého priebehu covidu v prípade, že by sa nakazil. Carrie teda nakoniec súhlasila. "Išla som sama proti sebe, ale presvedčili ma. Čas sa, žiaľ, vrátiť nedá. Podporujem očkovanie, ale toto bolo veľmi náročné," povedala. 

Jej syn bol zaočkovaný 10. decembra a prepustený z nemocnice o niekoľko hodín neskôr. Nasledujúci večer už doma "lapal po dychu". Keď sa príznaky zhoršovali, Carrie zavolala záchranku, ktorá chlapca previezla späť do nemocnice. Tam je odvtedy takmer celý čas napojený na pľúcnu ventiláciu. Už po prvých vyšetreniach mu bola diagnostikovaná myokarditída. Nedokáže sa sám ani posadiť.

Lekári doteraz nedokázali jasne vysvetliť Milovu náhlu zmenu zdravotného stavu. Pre jeho rodinu nemajú žiadne odpovede. Videá, ktoré ukazujú, ako dieťa chodí pred očkovaním, tiež ostro kontrastujú s fotkami poskytnutými jeho matkou, na ktorých je zaintubované, ako bezvládne leží v nemocnici. Pred pár mesiacmi Mila v nemocnici návštívili špecialisti na infekčné choroby, ktorí povedali, že podajú správu Centru pre kontrolu a prevenciu chorôb a firme Pfizer o tom, čo sa mu stalo. "Odvtedy som od nich nepočula žiadne stanovisko," ozrejmuje Carrie. Spoločnosť prevádzkujúca nemocnicu, v ktorej je chlapec hospitalizovaný uviedla, že nemôže komentovať jeho stav z dôvodu zákonov o ochrane súkromia.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19MyokarditídaZápal srdca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu