Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Experti upozorňujú: Pozor na pľuzgier na tele, ak sa vám vytvoril po tomto, choďte na krvné testy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Podľa odborníkov z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môže aj malý pľuzgier, ktorý sa objaví na vašej pokožke, upozorňovať na prítomnosť závažnej infekcie v tele. Obzvlášť opatrní by ste mali byť najmä v prípade, ak vás krátko pred vznikom tejto kožnej anomálie poškriabala mačka. Škrabance týchto zvierat môžu byť totiž veľmi nebezpečné.

Pokožka je ako okno do vášho zdravia. Ak sa na nej objavia neobvyklé anomálie, určite ich nepodceňujte. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb upozorňuje, aby ste najmä v prípade tvorby pľuzgierov požiadali lekára o vykonanie krvného testu. Môže ísť totiž o chorobu z mačacieho škrabnutia (CSD), ktorá je prenosná na človeka. Ročne sa ňou infikuje približne 12 000 ľudí a zhruba 500 z nich končí na nemocničnom lôžku. 

Škrabance vašej mačky môžu byť veľmi nebezpečné

Aj keď je možno mačka vaším najbližším spoločníkom, stále vás môže z rôznych dôvodov uhryznúť alebo poškriabať. To môže mať potenciálne vážne následky. Dôležité je preto požiadať lekára  o krvný test na zistenie prítomnosti infekcie CSD, a to najmä v prípade, ak spozorujete, že sa vám na mieste rany tvorí pľuzgier. Podľa CDC sa príznaky infekcie najčastejšie objavia približne štrnásť dní po poškriabaní. "Infikovaná oblasť môže byť opuchnutá a červená s okrúhlymi, vyvýšenými léziami a môže hnisať," vysvetľuje zdravotnícka organizácia. 

Experti upozorňujú: Pozor na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ochorenie CSD spôsobuje baktéria Bartonella henselae. V priebehu života sa ňou nakazí približne 40 percent mačiek, pričom mnohé z nich nevykazujú žiadne príznaky. "Väčšia pravdepodobnosť prítomnosti tejto infekcie a jej prenosu na človeka je u mačiek mladších ako jeden rok. Mačiatka častejšie škriabu a hryzú, keď sa hrajú a učia sa útočiť na korisť," uvádza CDC. Zviera vás tiež môže nakaziť olizovaním rany, čiže k prenosu môže dôjsť aj bez uhryznutia alebo poškriabania.

Dávajte si pozor na ďalšie príznaky CSD

Infekcia sa najčastejšie prejavuje pľuzgiermi alebo léziami v mieste rany, ale môžu ju signalizovať aj horúčka, bolesti hlavy, nechutenstvo či vyčerpanie. Neskôr môže dôjsť k opuchu lymfatických uzlín v blízkosti pôvodného škrabnutia alebo uhryznutia, ktoré sú citlivé alebo bolestivé. Zriedkavo sa tiež môžu u niektorých pacientov vyvinúť vážne komplikácie CSD, ktoré majú vplyv na mozog, oči, srdce alebo iné vnútorné orgány. Najväčšiemu riziku vzniku komplikácií sú vystavené deti vo veku od päť do 14 rokov a jedinci s oslabenou imunitou. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Ako sa ochoreniu vyhnúť

Ak máte doma mačku, je dôležité prijať preventívne opatrenia. Najlepším spôsobom, ako predísť CSD, je vyhnúť sa uhryznutiu a škrabancom. Od  zvieraťa by ste sa preto mali držať ďalej najmä vtedy, ak je agresívne alebo sa impulzívne hrá. Experti tiež odporúčajú vždy si akékoľvek mačacie uhryznutia a škrabance umyť mydlom pod tečúcou vodou a po hre s domácim miláčikom si dôkladne umyť ruky. Mačky sa často nakazia baktériami B. henselae, ak prišli do kontaktu s blchami. Z tohto dôvodu je nevyhnutné zamerať sa aj na tento problém. 

Viac o téme: MačkaInfekciaPľuzgier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu