Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ak si všimnete toto na svojich rukách, máte zvýšené riziko ťažkého priebehu COVIDU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)

SWANSEA - Aj po viac ako dvoch rokoch sa odborníci stále snažia lepšie pochopiť, ako COVID-19 funguje a prečo ovplyvňuje niektorých ľudí odlišne. To, ako sa prejaví infekcia, môže závisieť od veku, pohlavia či imunitného systému. Podľa novej štúdie sa však stačí pozrieť na svoje ruky a zistíte, či máte zvýšené riziko závažného priebehu ochorenia.

Výskum zverejnený v časopise Scientific Reports tvrdí, že vďaka pohľadu na svoje ruky môžete odhadnúť vyššie riziko vážneho priebehu ochorenia COVID-19. Tím výskumníkov z Univerzity Swansea v Spojenom kráľovstve, Lekárskej univerzity v Lodži v Poľsku a Švédskej univerzitnej nemocnice Karolinska sa rozhodol preskúmať teóriu, ako hladiny hormónov, konkrétne testosterónu, môžu ovplyvniť priebeh COVID-19. 

Ak si všimnete toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Svoj experiment založili na predchádzajúcich štúdiách, ktoré vypočítali hladiny hormónov pri pohľade na relatívnu dĺžku prstov osoby. Dlhší prstenník naznačuje vyššiu hladinu testosterónu počas vývoja v maternici, zatiaľ čo dlhší ukazovák je znakom vyššej hladiny estrogénu. To znamená, že ženy majú zvyčajne dlhšie ukazováky, zatiaľ čo muži majú dlhšie prstenníky. Podľa výsledkov boli ľudia s kratšími prstenníkmi v porovnaní s ukazovákmi vystavení vyššiemu riziku závažného ochorenia COVID-19, ktoré s väčšou pravdepodobnosťou povedie k hospitalizácii. Vedci tiež zistili, že ľudia s väčšími veľkostnými rozdielmi medzi prstami na pravej a ľavej ruke mali ešte vyššie riziko závažných komplikácií počas choroby. 

Výskumníci zhromaždili 154 účastníkov a zmerali druhý, tretí, štvrtý a piaty prst na každej z ich rúk. Zo skupiny bolo 54 ľudí chorých na covid, zvyšných sto pôsobilo ako zdravá kontrolná skupina. Výsledky ukázali, že ľudia s väčším rozdielom vo veľkosti medzi druhým a štvrtým prstom, ako aj medzi tretím a piatym prstom, boli podľa tlačovej správy univerzity spájaní so závažnejším priebehom covidu. Nakoniec vedci dospeli k záveru, že medzi hladinami hormónov a priebehom ochorenia sa dá vyvodiť súvislosť bez ohľadu na pohlavie. 

Koronavírus vo Francúzsku
Zobraziť galériu (3)
Koronavírus vo Francúzsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

"Naše zistenia naznačujú, že závažnosť COVID-19 súvisí s nízkym testosterónom a možno aj vysokým estrogénom u mužov aj žien," povedal jeden z autorov štúdie John Manning zo Swansea University. Jednotlivci, ktorí majú nízku hladinu testosterónu a/alebo vysokú hladinu estrogénu, sú náchylní na závažné prejavy COVID-19. "To môže vysvetľovať, prečo sú najrizikovejšou skupinou starší muži," dodal Manning.

Tento objav by mohol uľahčiť identifikáciu obzvlášť zraniteľných osôb, ktoré by mali byť prednostne očkované. Výsledky štúdie taktiež môžu pomôcť pri formovaní účinnej ochrany proti vírusu. V súčasnosti prebiehajúce štúdie skúmajú použitie antiandrogénnej liečby, známej aj ako blokátory testosterónu, zatiaľ čo iní vidia potenciál v používaní testosterónu.

Viac o téme: RukaPrstyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu