Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Jedna z najhorších jadrových havárií v histórii: Pracovník (†35) dostal brutálnu dávku ožiarenia, 83 dní agónie

Pracovníci závodu merajú úroveň zvyškovej radiácie v závode Zobraziť galériu (2)
Pracovníci závodu merajú úroveň zvyškovej radiácie v závode (Zdroj: TASR/AP/JCO Co.)

TOKAIMURA - Pred vyše dvadsiatimi rokmi došlo v japonskom Tokaimure k jadrovej havárii. Dôvodom bolo závažné porušenie bezpečnostných zásad. V dôsledku tejto katastrofy zomreli dvaja muži. Pred smrťou však niekoľko mesiacov trpeli v agónii.

30. septembra 1999 sa v Tokaimure odohral nešťastný incident. Spustila sa nekontrolovaná reťazová reakcia zahŕňajúca rádioaktívny materiál, čím došlo k najhoršej jadrovej havárii v krajine. Počas nasledujúcich dvadsiatich hodín bolo 49 ľudí v elektrárni vystavených nebezpečným úrovniam žiarenia. Experti sa však domnievajú, že celkový dosah mohol túto hodnotu prekročiť. Medzi ožiarenými bol aj Hisashi Ouchi (35), ktorý bol vystavený 17 sievertom (Sv) žiarenia, čo je o 10 Sv viac, ako je smrteľná dávka. Aj napriek snahe o záchranu jeho života ničivý účinok žiarenia Ouchiho o 83 dní neskôr zabil. 

K nehode došlo v malom závode na prípravu paliva v prefektúre Ibaraki, ktorý zásoboval špecializované výskumné a experimentálne reaktory prevádzkované spoločnosťou JCO (predtým Japan Nuclear Fuel Conversion Co.), informuje Svetová jadrová asociácia. Zúčastnení pripravovali palivo pre reaktor zmiešaním 2,4 kilogramu obohateného uránu s kyselinou dusičnou. Nebezpečná procedúra mala prebiehať v rozpúšťacej nádrži podľa schváleného postupu prípravy jadrového paliva. Pracovníci však dostali pokyn, aby dodržali iný postup, ktorý nebol schválený. To znamenalo, že ručne zmiešali 16 kilogramov štiepneho materiálu vo vedre z nehrdzavejúcej ocele.

Urán dosiahol kritické množstvo a spustil nekontrolovanú reťazovú reakciu, ktorá emitovala žiarenie takmer dvadsať hodín. Traja pracovníci, ktorí operáciu vykonali, hlásili, že pred kolapsom videli modrý záblesk, tvz. Čerenkovovo žiarenie, ktoré sa uvoľňuje počas kritickej reakcie. Mužov zachránili ich kolegovia a záchranná služba ich previezla do miestnej nemocnice. 

 

On September 30, 1999, Hisashi Ouchi was exposed to the highest dose of nuclear radiation in human history. A...

Posted by Mysterious and Bizarre on Wednesday, March 30, 2022

Čo sa stalo Hisashiovi Ouchimu?

Po smrteľnej expozícii bol Ouchi prevezený do Národného inštitútu rádiologických vied v Čibe. Utrpel vážne popáleniny v dôsledku ožiarenia na väčšine tela a tiež vážne poranenie vnútorných orgánov. Spolu s ďalšími dvoma kolegami zažíval silné potenie a zvracanie, ktoré ich vystavovalo riziku dehydratácie. Podľa analýzy krvi ožarovanie spôsobilo, že počet Hisashiho lymfocytov klesol takmer na nulu. Keď sa lymfocyty - typ bielych krviniek, ktoré sa podieľajú na imunitnom systéme  príliš znížia, telo je náchylné na infekcie. Môže to byť spôsobené krvnými poruchami, ako je Hodgkinov lymfóm a leukémia, ako aj AIDS. A samozrejme vystavením žiareniu.

V snahe zachrániť Ouchiho život sa lekári v nemocnici Tokijskej univerzity pokúsili vykonať transplantáciu periférnych kmeňových buniek od jeho brata. Zatiaľ čo sa bunky uchytili a začali vytvárať nové krvné bunky, organizmus pacienta mal problémy s prijatím kostnej drene. V dôsledku straty kože a gastrointestinálnych poranení stratil veľa krvi a telesných tekutín. Taktiež mu začali zlyhávať pľúca. Na 58. deň utrpel zástavu srdca, no lekárom sa ho podarilo oživiť. Jeho stav sa  však naďalej zhoršoval, keď mu začali zlyhávať obličky, pečeň a pľúca a vyvinul sa u neho hemofagocytový syndróm. Ide o život ohrozujúci stav charakterizovaný nadmerne aktívnou a abnormálnou imunitnou odpoveďou organizmu. 

Jedna z najhorších jadrových
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po 83 mučivých dňoch mladík napokon svojim zraneniam podľahol, keď utrpel smrteľnú zástavu srdca v dôsledku zlyhania viacerých orgánov. Jeho kolega, Masato Shinohara, prežil sedem mesiacov s pomocou kožných štepov, liečby rakoviny a transfúzie kmeňových buniek z pupočníkovej krvi, no napokon po 211 dňoch zomrel na zlyhanie viacerých orgánov.

Poučenie z tokaimurskej nehody

Osud týchto mužov bol zriedkavou demonštráciou ničivých účinkov akútnej choroby z ožiarenia, ktoré boli podrobne opísané v správe s názvom "Poučenie z jadrovej havárie JCO v Japonsku v roku 1999". Zlyhania JCO týkajúce sa závažného porušenia bezpečnostných zásad viedli k trestnému stíhaniu. Elektrárni bola nakoniec odobratá prevádzková licencia.

Viac o téme: JaponskoJadrová haváriaTokaimuraHisashi Ouchi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu