Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Virológovia vydali najnovšie varovanie: Platí aj pre zaočkovaných!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

WASHINGTON - V súvislosti s ochorením COVID-19 odborníci aj naďalej apelujú na opatrnosť, ktorú by mali dodržiavať všetky skupiny obyvateľstva bez ohľadu na to, či sú očkovaní alebo prekonaní. Podľa názorov viacerých z nich jednoducho musíme akceptovať fakt, že SARS CoV-2 aj naďalej zostáva súčasťou našich životov a prispôsobiť sa tomu.

Väčšina z nás je v súvislosti s pandémiou pri vyhliadkach na jarné a letné obdobie pomerne optimistická. Opatrenia sa uvoľňujú a život sa pomaly, ale isto opäť vracia do normálnejších koľají. Mnohí práve tieto kroky chápu ako ústup pandémie. Podľa odborníkov však ľudstvo ešte stále nemá dôvod radovať sa. V rozhovore pre denník The Washington Post sa viacerí virológovia zhodli v tom, že SARS CoV-2 je aj naďalej veľkou súčasťou našich životov. "Pandémia, či tomu chceme veriť alebo nie, stále prebieha. Ukáže sa, že tento vírus je sezónny a bude sa vracať," povedal epidemiológ Michael Mina zo spoločnosti eMed. 

KORONAVÍRUS Virológovia vydali najnovšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Gigi Gronvallová z Centra pre zdravotnú bezpečnosť Johnsa Hopkinsa tvrdí, že je dôležité si uvedomiť, že svet už nikdy nebude vyzerať tak, ako pred pandémiou. "Rok 2019 už neexistuje," vyhlásila. Niektoré obmedzenia totiž nemusia nikdy úplne zmiznúť z našich životov. Namiesto toho bude potrebné dodržiavať kroky, ktoré sme si za posledné dva roky osvojili a použiť ich vždy, keď si to aktuálna situácia vyžiada. "Rúška, vyhýbanie sa preplneným miestam - to všetko sú prostriedky, ktoré môžeme použiť a podľa potreby kombinovať," uviedol infektológ Henry Wu z Lekárskej fakulty Emory University. Nový normál podľa neho znamená používať tieto prostriedky, aby sme sa zachránili. 

KORONAVÍRUS Virológovia vydali najnovšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Laurent Gillieron/Keystone)

Dôležité je dávať si pozor najmä na to, kde sa nachádzate a tomu prispôsobiť určité preventívne opatrenia. "Aj keď sú obmedzenia uvoľnené, ale stále zaznamenávate významný prenos vo vašej komunite, musíte na to pamätať," upozorňuje Gronvallová. Je dôležité rozlíšiť, či sa nachádzate v interiéri v oblasti s nízkym alebo vysokým komunitným prenosom. Preto sa odporúča pokračovať v náležitej starostlivosti, ktorá zahŕňa testovania pred a po cestovaní.

Prekrytie horných dýchacích ciest má podľa odborníkov tiež stále svoj význam. Niektorí odborníci odporúčajú používať ochranu tváre vždy, keď sa nachádzame v blízkosti neznámych ľudí. Vo všeobecnosti by sme sa podľa nich aj naďalej mali chrániť vakcínami a dodržiavať prísnejšie preventívne opatrenia, najmä keď sú v našom okolí ľudia s oslabenou imunitou.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu