Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Muž mal 78 pozitívnych testov na KORONAVÍRUS za sebou: COVID má už 14 mesiacov! Lekári odhalili príčinu

Muzaffer Kayasan (56)
Muzaffer Kayasan (56) (Zdroj: Youtube/Global News)

ISTANBUL - Pred rokom a dvomi mesiacmi bol prvýkrát pozitívne testovaný na koronavírus. Predpokladal, že ho čaká izolácia a dúfal v čo najslabší priebeh covidu-19. Choroby sa ale nedokázal zbaviť doteraz. Lekári to pripisujú leukémii, ktorou trpí a následnej oslabenej imunite.

Muzaffer Kayasan (56) podstúpil za posledných štrnásť mesiacov 78 testov na koronavírus. Všetky vyšli pozitívne. Kaysan má najdlhší priebeh nákazy v celom Turecku, uvádza Daily Sabah. "Myslím si, že toto je ženská verzia covidu. Je mnou priam posadnutá," vtipkoval po výsledku posledného testu, ktorý bol opäť pozitívny. Turek strávil deväť mesiacov v nemocnici a päť mesiacov v domácej karanténe väčšinou osamote. Veľmi mu chýba jeho vnučka Azra, ktorú vída len medzi dverami v zadnej časti domu.

Podľa štúdie zverejnenej v New England Journal of Medicine sú pacienti s covidom, ktorí trpia imunitnou poruchou, vystavení riziku dlhotrvajúcej infekcie s respiračnými problémami. Spoločnosť Leukemia & Lymphoma Society objasňuje, že u jedného zo štyroch leukemikov sa nevytvárajú protilátky ani po dvoch kolách očkovania. 

Nikto v Turecku ho nezaočkuje 

Profesor infekčných chorôb na Istanbulskej univerzite Serap Simsek Yavuz uviedol, že v prípade Muzaffera ide o najdlhší priebeh chorenia, ktorý starostlivo sledujú kvôli riziku mutácie. "Prípad pacienta s pozitívnym testom počas 441 dní sme dodnes ešte nezaznamenali," povedal infektológ a klinický mikrobiológ z nemocnice Acibadom Cagri Buke. Pre neustále výsledky pozitívnych testov sa Kayasan nemôže dať v Turecku zaočkovať. Tamojšia smernica totiž jasne hovorí, že pozitívni pacienti musia počkať, až kým sa úplne neuzdravia.

Pacient už v dôsledku covidu stratil čuch aj chuť, a preto apeluje na úrady, aby spravili v jeho prípade výnimku. "Robili sme si srandu, že otec je pozitívny človek, až sa stal nakoniec pozitívnym na COVID-19. Teraz sa nemôže vrátiť do normálneho života," okomentoval Kayasanov stav jeho syn Gokhan.

Viac o téme: LeukémiaImunitaTureckoKoronavírusCOVID-19Muzaffer Kayasan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu