Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desať dôvodov, prečo nevyhadzovať banánovú šupku! Neuveríte, pri čom všetkom vie pomôcť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Kto by nemal rád banán? Dobre chutí a vie aj zasýtiť. Vedeli ste však, že obyčajná šupka od banánu môže plniť aj iné funkcie ako len chrániť plod? Predstavujeme vám desať možností, ako sa dá šikovne využiť banánová šupka. Po prečítaní článku si možno dvakrát rozmyslíte, či ju len tak vyhodíte do koša.

1. Odstraňuje akné

Vďaka svojim silným protizápalovým účinkom možno banánovú šupku použiť na rýchle zbavenie sa akné, približuje portál BUZZAURA. Podobnú úlohu plní napríklad aj šalátová uhorka. Funguje to tak, že dvakrát za deň si odrežete kúsok šupky a jej vnútornú časť priložíte na problematickú časť pleti. Akné by malo po niekoľkých dňoch zmiznúť. Je veľmi dôležité, aby ste vybrali šupku žltej farby, pretože len zrelý plod má schopnosť zbavovať sa akné.

Desať dôvodov, prečo nevyhadzovať
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Leštenie topánok

Máte problém zbaviť sa zápachu po kréme na topánky? Banánová šupka vplyvom draslíka a z vnútornej strany aj sčasti ako náhrada vosku dokáže zbaviť vaše topánky tohto odoru. Okrem toho sa vaša kožená obuv nebude tak odierať a voda bude vplývať na ňu oveľa slabšie. Najprv utrite svoje topánky vnútornou stranou banánovej šupky a následne použite handričku na utretie mazľavého povrchu. 

3. Bielenie zubov

Môže sa to zdať ako nepravdepodobné, ale údajne to naozaj funguje. Leštením zubov vnútornou stranou šupky od banánu ich zároveň bielite. Povrchové škvrny na vašej zubnej sklovine odstraňuje kyselina salicytová a citrónová. Šupky sú vraj dokonca účinnejšie ako niektoré prostriedky na bielenie zubov, pretože nepoškodzujú sklovinu. Navyše, vaše zuby nebudú tak citlivé.

Desať dôvodov, prečo nevyhadzovať
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Liek na bradavice, modriny a podráždenú pokožku

Banánová šupka je najlepším prírodným zmäkčovačom bradavíc na povrchu kože. Aplikujte ju na bradavicu každý deň na jednu až dve minúty. Výsledok spozorujete už o niekoľko dní. V letných mesiacoch nás zas trápia štípance od komárov. Aj proti nim je účinným prostriedkom banánová šupka. Okrem toho pomáha pri iných škrabancoch a taktiež pomáha pri opuchoch. V šupke sa totiž nachádzajú polysacharidy, ktoré majú protizápalové účinky. Treba však myslieť na to, že hovoríme o ľahkých zraneniach, ktoré si nevyžadujú lekársku starostlivosť. 

5. Jemnejšie mäso

Napadlo by vám niekedy, že banánová šupka môže pomôcť aj v kuchyni pri príprave obeda? Aby ste dosiahli jemnú a šťavnatú chuť mäsa, stačí, keď pri pečení položíte na jeho povrch banánovú šupku. Voda sa potom nevyparí a mäsko budete mať krásne nadýchané a šťavnaté. 

Desať dôvodov, prečo nevyhadzovať
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

6. Hnojenie

Jedným z najbežnejších spôsobov, ako sa vysporiadať s banánovými šupkami, je kompostovanie. Obsahujú totiž veľa živín, takže poslúžia výborne aj ako prírodné hnojivo. Usušte ju priamo na slnku a potom pridajte do pôdy. 

7. Leštenie striebra

Prvé náznaky hrdze na príbore sa dajú tiež odstrániť banánovou šupkou. Vložte pár šupiek spolu s vodou do mixéra, aby ste vytvorili krém. Jemne ním potom vydrhnite striebro použitím zubnej kefky alebo handričky. Následne inou handričkou utrite príbor dosucha. Vaše striebro sa potom opäť rozžiari! 

PREMIUM LANE
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: PR článok)

8. Vyháňanie škodcov

Vošky a ploštice patria medzi najznámejších škodcov v záhrade. Dobrý spôsob, ako ochrániť pred nimi vaše rastliny, je rozmiestniť okolo nich kúsky banánových šupiek. Odporúčame ich sčasti vložiť do zeme. Do vzduchu aj zeme sa bude postupne uvoľňovať draslík, ktorý odháňa škodcov. 

9. Čistenie rúk od atramentu

Malé deti, ktoré sa učia písať atramentovým perom, alebo aj výtvarní umelci, ocenia, že vďaka banánovej šupke sa ľahšie zbavia atramentových fľakov na koži. Vnútorná časť šupky obsahuje oleje, ktoré sa naviažu na pigmenty v atramente. Umytie rúk bude potom oveľa ľahšie. 

Desať dôvodov, prečo nevyhadzovať
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

10. Dozrievanie zeleného ovocia

Banán je jedným z najlepších pomocníkov pri dozrievaní zeleného ovocia, pretože môže uvoľňovať etylén, ktorý dozrievanie urýchľuje. Šupku nechajte niekoľko hodín v jednej nádobe s iným zeleným ovocím. Výsledok bude viditeľný už na prvý pohľad. 

Viac o téme: VyužitieBanánová šupka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu