Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pozeráte televíziu viac ako štyri hodiny denne? Okamžite s tým prestaňte! Toto vám hrozí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRISTOL - Ľudia, ktorí trávia aspoň štyri hodiny denne sledovaním televízie, môžu mať podľa novej štúdie zvýšené riziko vzniku krvných zrazenín. Platí to bez ohľadu na to, či sú jednotlivci zvyčajne aktívni alebo nie. Podľa expertov je zo zdravotného hľadiska lepšie tráviť čas inak, ako vysedávaním pri televízii.

Výskum publikovaný v časopise European Journal of Preventative Cardiology zistila, že pokiaľ denne trávite aspoň štyri hodiny sledovaním televízie, hrozí vám zvýšené riziko vzniku krvných zrazenín. V porovnaní s tými, ktorí sledujú televíziu menej ako 2,5 hodiny denne, majú títo ľudia o 35 percent vyššiu šancu, že sa u nich rozvinú potenciálne smrteľné komplikácie. Podľa expertov je riziko rovnaké bez ohľadu na to, ako fyzicky aktívni sú jednotlivci v bežnom živote. 

Experti varujú: Nosenie tejto VECI zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín

Vedci dospeli k tomuto záveru po zhromaždení údajov z troch veľkých štúdií, ktoré skúmali súvislosť medzi návykmi pri sledovaní televízie a venóznym tromboembolizmom (VTE), čiže krvnými zrazeninami v pľúcach a hlbokých žilách. Tieto štúdie, ktoré sa uskutočnili v USA a Japonsku, zahŕňali celkovo 131 421 účastníkov s priemerným vekom 54 až 65 rokov a bez predchádzajúcej anamnézy VTE. Účastníci boli zaradení do jednej z dvoch kategórií v závislosti od toho, koľko času trávili pozeraním televízie. Tí, ktorí pre televíziou trávili viac ako štyri hodiny denne, boli klasifikovaní ako "dlhodobí" diváci, zatiaľ čo tých, ktorí televízii venovali menej ako 2,5 hodiny denne, klasifikovali ako "občasných/vôbec nesledujúcich" divákov. Výskumníci v priemere sledovali účastníkov po dobu piatich až dvadsiatich rokov, počas ktorých bolo hlásených 964 prípadov VTE. Celkovo mali dlhodobí televízni diváci 1,35-krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku VTE než občasní/vôbec nesledujúci diváci, pričom tento výsledok bol zdanlivo nezávislý od veku, pohlavia a indexu telesnej hmotnosti. 

Pozeráte televíziu viac ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zatiaľ čo tieto zistenia sú pozorovacie a neposkytujú žiadny dôkaz o tom, že sledovanie televízie skutočne spôsobuje krvné zrazeniny, autor štúdie Setor Kunutsor z Biomedicínskeho výskumného centra v Bristole v oficiálnom vyhlásení vysvetlil, že "dlhodobé sledovanie televízie zahŕňa imobilizáciu, ktorá je rizikovým faktorom pre VTE""Navyše, keď sedíte v stiesnenej polohe dlhý čas, krv sa vo vašich končatinách hromadí a necirkuluje, a to môže spôsobiť krvné zrazeniny," povedal s tým, že pokiaľ sa chystáte pri televízii tráviť dlhší čas, mali by ste si robiť občasné prestávky.

Predchádzajúce výskumy naznačili, že fyzická aktivita eliminuje zvýšené riziko vzniku krvných zrazenín spojených s časom sedenia, hoci výsledky tejto štúdie naznačujú, že zvýšené riziko VTE spojené so sledovaním televízie cvičenie nezmierňuje. Podľa jej autorov toto zistenie môže odrážať skutočnosť, že ľudia majú tendenciu zostať pri sledovaní televízie dlhší čas nehybní, na rozdiel od sedenia, ktoré je charakterizované prestávkami. 

Pozeráte televíziu viac ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Uvádzajú tiež, že nezdravé občerstvenie má tendenciu ísť ruka v ruke s prehnaným množstvom času strávenom pri televízii, čo tiež organizmu vôbec neprospieva, práve naopak. "Naše výsledky naznačujú, že by sme mali obmedziť čas, ktorý trávime pred televíziou. Dlhé obdobia sledovania televízie by sa mali prelínať s pohybom, aby ste udržali krvný obeh. Vo všeobecnosti platí, že ak vo svojom každodennom živote veľa sedíte, napríklad vaša práca zahŕňa hodiny sedenia pri počítači, nezabudnite z času na čas vstať a pohnúť sa," dodal Kunutsor.

Viac o téme: Krvná zrazeninaPozeranie televízie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu