Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekári varujú: Ak sa vo vašom hlase objaví TOTO a pretrváva, možno trpíte rakovinou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Pri rakovine je včasná diagnostika nanajvýš dôležitá. V mnohých prípadoch sa ale príznaky objavia, až keď už je príliš neskoro. Odborníci tvrdia, že v prípade jedného druhu rakoviny existuje symptóm, na ktorý si treba dávať pozor. Ak ho spozorujete v ranom štádiu, lekári vám budú vedieť pomôcť.

V prípade prechladnutia či zápalu priedušiek sa u mnohých ľudí objaví hrapľavý hlas. Odborníci však varujú, že ak symptóm pretrváva, je dôležité spolupracovať so svojím lekárom na identifikácii základnej príčiny. Najmä preto, že v niektorých prípadoch môže táto zmena hlasu poukazovať na rakovinu. "Rakovina hrtana, ktorá sa tvorí na hlasivkách, často spôsobuje zachrípnutie alebo zmenu hlasu," uvádza American Cancer Society (ACS). Ak sa zachrípnutie ani po dvoch týždňoch nestratí, mali by ste okamžite kontaktovať svojho lekára. 

Lekári varujú: Ak sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hoci je známe, že rakovina, ktorá sa vyvíja v hlasivkách, vedie k ich zmenám prakticky okamžite, nádorové ochorenie začínajúce v okolitých oblastiach tela môže spôsobiť zmeny hlasiviek až v neskoršom štádiu. "Na tieto rakoviny sa niekedy nepríde až dovtedy, kým sa nerozšíria do lymfatických uzlín a nevšimnete si rastúcu hmotu na krku," vysvetľuje ACS. "Rakovinové ochorenia, ktoré sa začínajú v oblasti hrtana nad hlasivkami (supraglottis), v oblasti pod hlasivkami (subglottis) alebo hypofaryngu, väčšinou nespôsobujú zmeny hlasu, a preto sú často diagnostikované až v neskorších štádiách," dodali experti. 

Lekári varujú: Ak sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Okrem toho, že majú neustále chrapľavý hlas, môžu pacienti s rakovinou hrtana a hypofaryngu pociťovať ďalšie príznaky. Tie zahŕňajú bolesť hrdla, ktorá nemizne, bolesť, resp. ťažkosti pri prehĺtaní, bolesť ucha, problémy s dýchaním, neplánovaný úbytok hmotnosti alebo hrču v krku. "Mnohé z týchto príznakov sú pravdepodobne spôsobené inými komplikáciami ako rakovinou hrtana alebo hypofaryngu. Napriek tomu, ak niektorý z nich u seba zaznamenáte, je veľmi dôležité nechať si ich skontrolovať lekárom, aby sa v prípade potreby našla príčina a začalo sa s liečbou," odporúčajú odborníci. 

Pijete viac ako dva poháre tohto NÁPOJA denne? Výrazne tým zvyšujete riziko vzniku rakoviny

Väčšina prípadov rakoviny krku je spôsobená nadmernou konzumáciou alkoholu alebo užívaním tabaku. Obe poškodzujú bunky v sliznici hrdla a úst. Čím dlhšie a častejšie konzumujete tieto známe karcinogény, tým väčšie je riziko vzniku rakoviny krku. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu