Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Znepokojujúce VIDEO z národného parku: Zhrození ochranári, toto sme ešte nevideli!

(Zdroj: Facebook/Yellowstone National Park)

USA - Video z Yellowstonského národného parku ponúka mimoriadny pohľad na medveďa grizlyho, ktorý loví spolu so svorkou vlkov. Zábery na Facebooku zverejnili zamestnanci národného parku ešte v decembri. Podľa jeho predstaviteľov medvede grizly a vlky v Severnej Amerike spolu koexistujú.

Na záberoch zverejnených na facebookovej stránke Služby národného parku Yellowstone je vidieť, ako mnohodruhová svorka vlkov loví veľké stádo losov. Loviaca svorka vlkov nie je ničím nezvyčajná, medveď grizly po ich boku však už áno. Na videu je vidno, že niekoľko vlkov sa od svorky odtrhlo a nasledovalo menší počet losov. Úspešne sa im podarilo prenasledovať jednu samicu. Keď vlci korisť usmrtili, pripojil sa k nim grizly, zhrabol korisť a utiekol.

Keď jeden druh kradne potravu druhému, nazýva sa to kleptoparazitizmus alebo parazitizmus krádežou. Zatiaľ čo medvede kradnú potravu vlkom pomerne bežne, spoločný lov týchto dvoch druhov je naozaj nezvyčajný. "Medvede môžu ťažiť z prítomnosti vlkov tým, že berú zdochliny, ktoré vlci zabili. Ak medveď chce zviera zabité vlkom, vlky sa ho pokúsia brániť. Zvyčajne sa im ale nepodarí odohnať medveďa, hoci samiciam grizly s mláďatami sa málokedy podarí zabiť vlka," objasnili pracovníci parku. 

Fotil si prírodu na Aljaške, keď zrazu narazil na... Toto je neuveriteľné, aj keď ide o pravé FOTO!

Medvede grizly a vlky historicky koexistovali vo veľkej časti Severnej Ameriky, pričom väčšina interakcií zahŕňala jedlo. Vlkom z Yellowstonského národného parku však v poslednom čase medvede ukradli viac ako len jedlo. Agentúra AP uviedla, že lovci v posledných mesiacoch zabili dvadsať vlkov. Hovorca parku uviedol, že tieto zabitia sú "významnou prekážkou pre dlhodobú životaschopnosť tohto druhu a pre výskum vlkov". 

Viac o téme: VlkMedveďGrizlyYellowstone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu