Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Jednu z najzáhadnejších FOTO sa doteraz nepodarilo vysvetliť: Strašidelný výjav v okne na hrade

Hrad Tantallon
Hrad Tantallon (Zdroj: Getty Images)

NORTH BERWICK - Fotografia postavy, ktorú v roku 2009 zachytil Christopher Aitchison na hrade Tantallon neďaleko škótskeho mesta North Berwick, je aj po rokoch zdrojom viacerých dohadov. Odborníci aj laici pripúšťajú, že nebola digitálne upravovaná, ale nezhodujú sa v názore, či sa autorovi naozaj podarilo odfotografovať ducha alebo iba jedného z návštevníkov tejto zrúcaniny.

FOTO Lovci duchov navštívili starobylé panstvo: To, čo zbadali v okne, by vás poriadne vydesilo

Zrúcaninu stredovekého hradu Tantallon zo 14. storočia, ktorý bol značne poškodený v roku 1651 po útoku Olivera Cromwella, preslávila v roku 2009 snímka Christophera Aitchisona. Ten si totiž pri prezeraní snímok doma všimol, že odfotografoval záhadnú bytosť v historickom oblečení v jednom z okien. Na hrade však nepoužívajú žiadne figuríny a sprievodcovia sa po ňom nepohybujú v kostýmoch.

Po zverejnení záberu sa odborníci zhodli v tom, že nebol digitálne upravený. Psychológ a profesor Richard Wiseman z Univerzity v Hertfordshire po analýze fotky povedal, že "postava vyzerá tak, ako keby mala na sebe dobové oblečenie, ale na sto percent všetci vieme, že hrad Tantallon nie je miestom, kde sa jeho personál pohybuje v kostýmoch"

Alex Pryce zo skupiny Edinburgh Skeptics však záber spochybnil. Podľa jeho názoru je po zväčšení fotografie "celkom zrejmé, že je to žena s kabelkou cez rameno v ružovej bunde, ktorá schádza po schodoch s nákupnou taškou v ruke". Nie je to však prvýkrát, čo sa podarilo na Tantallone zachytiť neznámu postavu. Stalo sa tak už v 70. rokoch minulého storočia. 

Viac o téme: DuchHradZáhadaŠkótskoTantallon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu