Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najnovšie zistenie vedcov totálne ohromilo: Skúmali svaly pacientov, toto s nimi narobil COVID

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Waltraud Grubitzsch/dpa via AP)

HASSALT - Lekári z nemocnice Jessa Hospital v belgickom meste Hassalt vykonali biopsiu osemnástim pacientom, aby preskúmali vplyv covidu na svaly. U štyroch z nich došlo k masívnemu opuchu svalstva. Toto zistenie ich totálne ohromilo. Je to preto, že úbytok svalov je bežnejší u kriticky chorých pacientov.

Podľa vedcov sa môžu svaly u niektorých pacientov s COVID-19 zväčšiť až o 60 percent. Je to dôsledok závažnej imunitnej odpovede. Keď k nej dochádza pri covide, tak poškodzuje mitochondrie, čo vedie k strate energetických palív buniek, v ktorých sa hromadí voda. To následne spôsobuje opuch svalov, tvrdia odborníci z nemocnice Jessa. Objavenie tohto symptómu ich poriadne prekvapilo, pretože úbytok svalov je častejšou komplikáciou u kriticky chorých pacientov. Biopsia vykonaná osemnástim pacientom s COVID-19 odhalila, že svaly štyroch z nich sa masívne zväčšili. Vedúci autor štúdie Toon Mostien hovorí, že tento typ opuchu môže viesť k odumieraniu svalových vlákien, ale zväčšenie veľkosti bolo pravdepodobne len dočasným príznakom. 

Najnovšie zistenie vedcov totálne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti ďalej zistili, že jeden typ svalového vlákna sa nafúkol o 62 percent, iný o 32 percent . O​oba typy svalstva ale podporujú vytrvalostné aktivity a rýchle, silné pohyby. Vlákna typu I sa zmenšili o jedenásť percent a typu II o 17 percent. Výskumníci odobrali tkanivo zo svalu dolnej končatiny (vastus lateralis - najväčší a najvýkonnejší sval na stehne) tri dni pred a päť až osem dní po prijatí pacientov do nemocnice. Priemerný vek účastníkov bol 69 rokov a väčšinu tvorili muži. Nie je známe, prečo sa svalové vlákna zväčšili u štyroch pacientov, ale jednou z možností je, že ich imunitná odpoveď na COVID-19 poškodila ich mitochondrie, drobné štruktúry, ktoré bunkám dodávajú energiu. 

KORONAVÍRUS Toto je podľa expertov z WHO jediná dobrá správa o variante omikron

Vedci skenovali vzorky pod mikroskopom, aby sledovali akékoľvek zmeny, ktoré sa vyskytli počas prvého týždňa v intenzívnej starostlivosti. Pokoj na lôžku a mechanická ventilácia často vedú k úbytku svalov, čo môže brániť zotaveniu a ovplyvniť mobilitu aj kvalitu života pacienta. Predchádzajúci výskum ukázal, že vlákna sa po týždni na jednotke intenzívnej starostlivosti zredukujú takmer o pätinu. Počet kapilár zásobujúcich vlákna typu I a II kyslíkom a živinami klesol o päť a desať percent. 

Najnovšie zistenie vedcov totálne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Aj keď výsledky neboli významné, pokles perfúzie o desať percent by mohol potenciálne prispieť k deštrukcii svalových vlákien. Existujú obavy, že imunitná odpoveď na COVID-19 môže zhoršiť chradnutie svalov," skonštatoval Mostein. To znamená, že kriticky chorí pacienti pociťujú vážnejšie poškodenie svalov než bežní ľudia hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti. Štúdia bola prezentovaná na Euroanaesthesia - virtuálnom stretnutí Európskej spoločnosti anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Viac o téme: SvalyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu