Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Experti apelujú na verejnosť: Táto jedna vec dokáže zvýšiť vašu ochranu pred OMIKRONOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) apeluje na preočkovanie ďalšou dávkou vakcíny od spoločnosti Pfizer/Biontech. Odporúčanie bolo zverejnené iba krátko po tom, ako Správa pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválila podávanie tretej dávky vakcíny vo vekovej skupine mladších dospelých. Dôvodom je šíriaci sa variant omikron, ktorý je infekčnejší ako delta.

Variant omikron s veľkým počtom mutácií v spike proteíne znepokojuje odborníkov, pretože sa šíri mimoriadne rýchlo. Čoraz viac preto apelujú na potrebu preočkovať treťou dávkou vakcíny aj mladšie ročníky. "Aj keď stále nemáme všetky odpovede na otázky týkajúce sa omikronu, počiatočné údaje naznačujú, že tretia dávka posilňuje ochranu proti tomuto aj ostatným variantom," uviedla šéfka CDC Rochelle Walenskyová.

Vakcína Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP, File)

Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, ako FDA rozšírila použitie tretej dávky vakcíny Pfizer na vekovú skupinu 16 a viac ročných. "Keďže ľudia sa počas sviatkov stretávajú s rodinou a priateľmi najmä v interiéri, nemôžeme poľaviť od všetkých preventívnych opatrení v oblasti verejného zdravia, ktoré sme prijali počas pandémie. Vzhľadom na to, že sa varianty delta aj omikron naďalej šíria, očkovanie zostáva najlepšou ochranou proti COVID-19," doplnila zastupujúca komisárka FDA Janet Woodcocková. 

Hrozivá PREDPOVEĎ infektológa o omikrone: Toto sa má stať do troch až šiestich mesiacov

Deň predtým, ako CDC a FDA rozšírili oprávnenosť preočkovania, vydala spoločnosť Pfizer/BioNTech aktualizáciu o účinnosti svojej vakcíny na nový variant. Uvádza v nej, že podľa predbežných laboratórnych zistení mali krvné vzorky osôb po dvoch očkovacích dávkach 25-násobné zníženie protilátok, čo nemusí byť dostatočné na ochranu pred variantom omikron. Vzorky osôb po tretej dávke však vykazovali hladiny protilátok, ktoré boli podobné hodnotám po dvoch dávkach pri predchádzajúcich variantoch. "Tri dávky sú pri omikrone takmer ekvivalentné s dvomi dávkami pri pôvodnom variante," poznamenal riaditeľ Pfizeru Albert Bourla pre NBC

Experti apelujú na verejnosť:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Pfizer via AP)

Niektorí zdravotníci však váhali so schválením ďalších dávok vakcíny proti covidu pre mladších dospelých. Dôvodom je fakt, že táto veková skupina vykazovala po podaní viac ako jednej dávky mRNA vakcíny mierne zvýšené riziko vzniku zápalu srdca (myokarditída). Riaditeľ Centra pre hodnotenie a výskum biologických látok FDA Peter Marks však uviedol, že takmer rok po podávaní dvojdávkovej vakcíny od spoločnosti Pfizer/Biontech osobám vo veku 16 rokov a viac je jasné, že prínosy ďaleko prevažujú nad akýmikoľvek možnými rizikami, vrátane myokarditídy. "Účinnosť vakcíny klesá po druhej dávke u všetkých dospelých a taktiež vo vekovej skupine 16 a 17-ročných. Jedna posilňovacia dávka najmenej šesť mesiacov po druhej pomôže zabezpečiť trvalú ochranu pred COVID-19 v tejto i starších vekových skupinách," povedal Marks.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu