Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Pozor na hračky, ktoré si deti nájdu pod stromčekom: Pri týchto hrozí veľké nebezpečenstvo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Vianoce sú obdobím pohody a pokoja. Pri deťoch, najmä tých zvedavých, treba byť ale stále ostražitý. Bežné predmety, ktoré sa dajú použiť ako hračka alebo umelá dekorácia, by totiž mohli pre deti predstavovať potenciálne nebezpečenstvo. Jedna mamička sa preto rozhodla rodičov varovať, že ani počas vianočných sviatkov si nemôžu byť pri svojich deťoch ničím istí.

Veľké nebezpečenstvo predstavujú pre deti batérie, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú takmer v každej hračke. Schválne sa choďte pozrieť do izby vaších detí a zrátajte, koľko hračiek na baterky nájdete. Deti sú zvedavé, pretože spoznávajú okolitý svet, a preto, keď sa dostanú k alkalickej baterke, mnohým z nich napadne, ako asi chutia.

Šesť NAJNEBEZPEČNEJŠÍCH vecí v domácnosti pre dieťa: Tú poslednú by ste nikdy netipovali

Sarah Hunsteadová, zakladateľka CPR Kids (prvá pomoc pre deti) v Sydney, uskutočnila experiment, v ktorom umiestnila batériu na surové kuracie mäso. V priebehu necelej polhodiny sa batéria začala cez mäso prepaľovať, pričom po štyroch hodinách bolo mäso úplne spálené.

"Batéria ako pevný predmet predstavuje v prvom rade nebezpečenstvo udusením. Chemická reakcia, pri ktorej sa začne korózia (porušovanie povrchu hmoty chemickým alebo iným pôsobením) nastáva až vtedy, keď sliny v ústach spustia reakciu. Ak sa potom batéria dostane až do pažeráka, môže byť pre dieťa smrteľná," vysvetlila. 

VIDEO Pozor na hračky,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Hunsteadová priznala, že k experimentu ju doviedla jej najstaršia dcéra. Jedného dňa šli do supermarketu a keď prechádzali medzi regálmi s hračkami, jej dcéra zdvihla niečo malé zo zeme. Bola to malá batéria, ktorá vyzerala ako gombík. "Rozhliadla som sa okolo a na jednej polici som si všimla otvorený obal s hračkou na baterky, ktorý tam zrejme niekto nechal. Uvedomujete si vôbec, aké nebezpečné sú tieto predmety v rukách malých detí?," vyjadrila svoju obavu. Nedávno odborníci z CPR Kids, varovali pred ďalšími predmetmi v domácnosti, ktoré môžu byť pre deti nebezpečné. Pozornosť preto venujte aj im. 

Viac o téme: DetiHračkyNebezpečenstvoAustráliaCPR Kids
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu