Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci odhalili, ktorým ľuďom hrozí vyššie riziko opätovnej infekcie KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Výsledky novej štúdie ukazujú, že nestabilné bývanie a bezdomovectvo sú spojené s dvojnásobne vyššou pravdepodobnosťou opätovnej infekcie SARS-CoV-2 v porovnaní s tými, ktorí majú stabilnú strechu nad hlavou. Podľa expertov je možným dôvodom nedodržiavanie opatrení v populácii bezdomovcov.

Výskumníci z Boston Medical Center naznačujú, že nestabilné bývanie bolo jediným demografickým faktorom spojeným s opätovnou infekciou SARS-CoV-2 napriek prítomnosti protilátok z prvej infekcie. Zistenia zverejnené online v časopise Clinical Infectious Diseases dokazujú, že jednotlivci, ktorí majú problémy s bývaním, sú náchylnejší znovu ochorieť na COVID-19. "Zdá sa, že väčšina jedincov s predchádzajúcou infekciou je pred vírusom chránená mnoho mesiacov, no niektorí ľudia sa môžu nakaziť znova len o niekoľko mesiacov neskôr," povedal infektológ Manish Sagar z Boston Medical Center, ktorý tiež pôsobí ako docent medicíny a mikrobiológie na Lekárskej fakulte Bostonskej univerzity. 

Vedci prehovorili o novom subvariante KORONAVÍRUSU: Toto by mali vedieť ľudia, ktorí sa ním infikovali

Spolu s kolegami túto štúdiu uskutočnili, aby pochopili, či sú prípady opätovnej infekcie SARS-CoV-2 spojené s akýmikoľvek demografickými charakteristikami, alebo či je reinfekcia spôsobená nedostatkom imunitnej odpovede pacienta. Pomocou údajov z elektronických zdravotných záznamov od pacientov v Boston Medical Center boli do študijnej kohorty zahrnuté osoby, ktoré boli pozitívne testované na SARS-CoV-2 a ktoré boli opäť pozitívne testované najmenej 90 dní po počiatočnej infekcii. Všetci jedinci, ktorí takto neboli opätovne pozitívne testovaní, boli zahrnutí a klasifikovaní ako skupina v rekonvalescencii. 

Vedci odhalili, ktorým ľuďom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci porovnávali mnohé klinické a demografické charakteristiky, ako je vek, pohlavie a komorbidity, medzi reinfekčnou a rekonvalescentnou skupinou. Ďalej testovali plazmu od menšej podskupiny pacientov v každej z dvoch skupín na prítomnosť protilátok, ktoré rozpoznávajú SARS-CoV-2. Na potvrdenie opätovnej infekcie vedci sekvenovali vírus od niekoľkých pacientov po ich prvej nákaze a porovnali ho s vírusom od toho istého pacienta po druhej nákaze. Žiadni jednotlivci v tejto štúdii neboli očkovaní proti covidu vzhľadom na to, že údaje boli zhromaždené predtým, ako boli vakcíny verejne dostupné. 

Bezdomovci sú viac ohrození reinfekciou

Analýza ukázala, že jediným demografickým faktorom spojeným s reinfekciou bolo nestabilné bývanie a/alebo bezdomovectvo, čo naznačuje, že jednotlivci, ktorí sú bez domova, sú viac ohrození reinfekciou než tí so stabilným bývaním. Údaje nepreukázali žiadne významné rozdiely v protilátkach medzi reinfekciou a rekonvalescentnou skupinou a jednotlivci, ktorí boli reinfikovaní, mali stále prítomné protilátky proti SARS-CoV-2. To naznačuje, že keď je človek vystavený opakovaným a/alebo vysokým hladinám vírusu, vírus prekoná imunitný systém. "Spojenie bezdomovectva s opätovnou infekciou nového koronavírusu môže byť výsledkom zvýšeného vystavenia SARS-CoV-2 kvôli ťažkostiam pri dodržiavaní zdravotných odporúčaní, ako je sociálny odstup a používanie rúšok," vysvetlil Sagar. 

Vedci odhalili, ktorým ľuďom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci v súčasnosti skúmajú ďalšie zložky imunitného systému, ktoré môžu byť dôležité pri ochrane pred reinfekciou. Poznamenávajú tiež, že budúci výskum zameraný na prenosové siete v rámci populácie bezdomovcov a pochopenie toho, či existuje špecifické správanie, ktoré vedie k vyššej miere opätovnej infekcie, by mohlo pomôcť identifikovať potenciálne stratégie na zmiernenie.

Viac o téme: BezdomovciKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu