Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desivý následok pandémie KORONAVÍRUSU: Toto sa v Európe nestalo od druhej svetovej vojny!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LEVERHULM - Najnovší výskum ukázal, že pandémia ochorenia COVID-19 mala negatívny vplyv na očakávanú dĺžku ľudského života. Vedci žiadajú viac údajov o úmrtnosti, aby mohli lepšie porozumieť celosvetovým vplyvom súčasnej pandémie.

Pandémia covidu znížila priemernú dĺžku života v mnohých štátoch sveta. V západnej Európe sa tak napríklad stalo naposledy počas druhej svetovej vojny. Informovali o tom vedci z Leverhulmského centra demografických vied v Oxforde. Výskumný tím zhromaždil súbor údajov o úmrtnosti z 29 krajín z Európy, USA a Čile. Podľa článku, ktorý bol minulý týždeň uverejnený v Medzinárodnom vestníku epidemiológie, zistili, že v 27 z 29 štátov sa v roku 2020 znížila priemerná dĺžka života. 

Desivý následok pandémie KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"V západoeurópskych krajinách, ako sú Španielsko, Anglicko a Wales, Taliansko, Belgicko, boli okrem iného naposledy také veľké rozsahy poklesu priemernej dĺžky života pri narodení pozorované v jedinom roku počas druhej svetovej vojny," uviedol spoluautor štúdie, sociológ José Manuel Aburto z Univerzity v Oxforde. U žien v ôsmich krajinách a mužov v jedenástich krajinách klesla priemerná dĺžka dožitia o viac ako rok. Týmto krajinám trvalo v priemere 5,6 roka, kým v poslednej dobe dosiahli ročný nárast strednej dĺžky života. Tento pokrok bol v priebehu roka 2020 v dôsledku pandémie covidu úplne zmazaný. 

Desivý následok pandémie KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vo väčšine z 29 krajín zaznamenali muži vyšší priemerný vek života než ženy. Najväčší pokles strednej dĺžky života bol zaznamenaný u mužov v USA, ktorí vykazovali pokles o 2,2 roka v porovnaní s úrovňami roku 2019. "Veľký pokles priemernej dĺžky života pozorovaný v USA možno čiastočne vysvetliť pozoruhodným nárastom úmrtnosti v produktívnom veku pozorovaným v roku 2020. V USA sa zvyšuje úmrtnosť osôb mladších ako 60 rokov a táto veková skupina najvýraznejšie prispela k skráteniu priemernej dĺžky života," skonštatoval spoluautor štúdie Ridhi Kashyap. 

Hrozivá PREDPOVEĎ uznávaného profesora: Po pandémii KORONAVÍRUSU čakajte toto!

Okrem týchto vekových vzorcov analýza experov ukazuje, že väčšinu skrátenia priemernej dĺžky života v rôznych štátoch možno pripísať oficiálnym úmrtiam na COVID-19. "Hoci vieme, že s počítaním úmrtí na covid je spojených niekoľko problémov, ako napríklad neadekvátne testovanie alebo nesprávne zaradenie, skutočnosť, že naše výsledky poukazujú na taký veľký vplyv, ktorý možno priamo pripísať ochoreniu COVID-19, ukazuje, aký to bol šok pre mnohé krajiny. Naliehavo vyzývame na zverejnenie a dostupnosť údajov zo širšieho spektra krajín vrátane tých s nízkymi a strednými príjmami, aby sme lepšie porozumeli celosvetovým vplyvom pandémie," dodal Kashyap.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu