Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepite kávu hneď ráno po prebudení! Lekár vysvetľuje, prečo je tento zvyk škodlivý

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ak je horúca šálka kávy prvým nápojom, ktorý si ráno doprajete, po slovách Karana Raja sa možno svojho ranného rituálu vzdáte. Obľúbený lekár v programe BBC Morning Live vysvetlil, prečo je lepšie naše telo nepovzbudzovať rannou kofeínovou dávkou a voňavý nápoj si dopriať až predpoludním.

Karan Raj možno nepoteší milovníkov kávy, ktorí nedokážu vyštartovať do nového dňa bez šálky tohto voňavého nápoja. Pitie kávy však nezavrhuje, akurát upozorňuje na čas jej konzumácie. "Nepite kávu, aby vás ráno prebrala. Telo sa prirodzene prebúdza s určitou hladinou kortizolu, ktorá ráno dosahuje svoj vrchol," radí v rozhovore. Zároveň odporúča, aby sme si kávu dali neskôr predpoludním, keď sa z tela vyplaví určitá dávka tohto hormónu. Vtedy už môžeme dodať telu energiu kofeínovým nápojom. 

Nepite kávu hneď ráno
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pijete KÁVU týmto spôsobom? Pozor! Zvyšujete tým riziko vzniku rakoviny

Niektorých užívateľov takáto rada vôbec nepotešila. Uviedli totiž, že bez kávy sa nedokážu rozhýbať. "Musím trpieť nedostatkom kortizolu, pretože každé ráno mi trvá najmenej polhodinu, kým sa zobudím," napísal jeden. Mnohí ale s názorom lekára súhlasili a navrhli, aby to ľudia aspoň vyskúšali. Jeden dokonca uviedol, že to už skúsil a vraj sa cíti skvele a kávu už viac na prebratie nepotrebuje. 

Viac o téme: Káva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu