Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odborníci radia: Sexujte! Intímne hrátky v posteli vás dokážu zbaviť bežnej zdravotnej ťažkosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRISBANE - Tento rok bola zverejnená štúdia nemeckých a britských vedcov, ktorá získala Ig Nobelovu cenu za medicínu. Jej autori v nej naznačujú, že orgazmický sex pomáha pri upchatí nosa a pôsobí ako dekongestant. Toto pozoruhodné zistenie prezentoval odborný asistent David King z Univerzity v Queenslande.

Ig Nobelove ceny sú paródiou Nobelových cien a udeľujú sa za úspechy, ktoré ľudí skôr rozosmejú. Sú slávnostne odovzdávané počas ceremoniálu na Harvardovej univerzite a udeľuje ich komisia, ktorá pozostáva z nositeľov skutočnej Nobelovej ceny. Predmetom spomínanej štúdie bolo určiť, či je správne predpísať orgazmus ako liek pri liečbe upchatého nosa. 

Odborníci radia: Sexujte! Intímne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Malá, ale dobre formulovaná štúdia

Výskumu sa zúčastnilo osemnásť heterosexuálnych párov. Každá osoba mala pohlavný styk vrátane orgazmu a nasledujúci deň použila nosový dekongestantný sprej. Prietok nosa sa meral v piatich časových bodoch: pred sexom, po orgazme a tri hodiny po ňom. Subjekty boli testované pomocou dotazníka, aby sa určilo, ktoré z nich trpeli blokádou nosa za posledný mesiac. Nosovú funkciu subjektívne hodnotil účastník s objektívne prenosným zariadením na meranie prietoku. Štúdia však mala jednu chybu - niektorí účastníci sa nedokázali sústrediť na zariadenie pred a bezprostredne po súloži, čo viedlo k niektorým chýbajúcim údajom. 

Aké boli zistenia?

Bezprostredne po orgazme zaznamenali účastníci významné zlepšenie nosového prietoku a jeho kvalita bola podobná ako po použití dekongestantného spreja nasledujúci deň. Prínos zo sexuálnej aktivity bol krátkodobý a nosový tok sa vrátil na východiskové hodnoty do niekoľkých hodín. Nie je prekvapením, že zlepšený stav bol pozorovaný iba u pacientov s už existujúcou nazálnou kongesciou. 

Odborníci radia: Sexujte! Intímne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Existuje spojenie medzi orgazmom a liečbou upchatého nosa?

Výskumný dokument spomína teóriu reflexnej nosovej neurózy, ktorú predložil blízky priateľ Sigmunda Freuda nemecký otolaryngológ Wilhelm Fliess v roku 1897. Obaja boli presvedčení o tom, že neurózy boli väčšinou spôsobené sexuálnymi problémami. Fliess predstavil teóriu, že v nose sú špecifické genitálne škvrny ovplyvňujúce genitálne funkcie. Jeho teória však zlyhala vo vedeckom skúmaní. Iné prieskumy ale priniesli dôkazy, že cvičenie podporuje prietok v nose, ktorý pretrváva ešte polhodinu po fyzickej aktivite. 

Trpíte sennou nádchou či inými chorobami? Lekári radia, vylieči vás sex, toľkotokrát týždenne!

Prínos štúdie pre ľudstvo

Nemecko-britská štúdia má niekoľko háčikov, ako napríklad malú vzorku a načasovanie meraní. Celkovo však prináša niekoľko presvedčivých dôkazov o tom, že orgazmus zlepšuje stav upchatého nosa, a to najmenej na hodinu po sexe. "Nemyslíme si, že iné metódy na zmiernenie tejto ťažkosti sú natoľko zábavné ako sexuálne aktivity," skonštatovali autori, ktorí v tejto súvislosti navrhli ďalší výskum, v ktorom sa chcú zamerať na pozorovanie, či má masturbácia podobný prínos alebo či viacnásobný orgazmus môže poskytnúť dlhšiu úľavu od upchatého nosa. Tí, ktorých trápia nosové problémy, by teda ešte nemali vyhodiť svoje dekongestívne spreje. Každého z nás ale môže zahriať predstava, že je tu opäť ďalšia diagnóza, ktorá sa dá aspoň čiastočne liečiť sexom. 

Viac o téme: AlergiaSexNosNádchaOrgazmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu