Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Trpíte sennou nádchou či inými chorobami? Lekári radia, vylieči vás sex, toľkotokrát týždenne!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Trápenie so sennou nádchou, ale aj iné zdravotné ťažkosti dokáže podľa expertov zmierniť pravidelný sex. A to je dôvod, prečo ho odporúčajú ako prevenciu pred viacerými chorobami. Práve táto príjemná aktivita totiž dokáže stimulovať a podporovať vznik a činnosť protilátok chrániacich organizmus pred škodlivými vplyvmi prostredia.

Alergológ Max Weisberg odporúča sex ako prostriedok na zmierenie sennej nádchy. V okamihu orgazmu sa totiž zužujú krvné cievy v tele, čo zabraňuje výskytu nepríjemnej alergickej reakcie. Expertka na sex Georgette Culleyová však pripomína, že sexuálna aktivita môže byť skvelou formou prevencie aj proti iným chorobám. 

Trpíte sennou nádchou či
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Prechladnutie a chrípka

Podľa štúdie vedcov z americkej Wilkes University majú ľudia, ktorí si doprajú sex dvakrát týždenne, v tele viac protilátok proti chrípke.

Bolesti hlavy

Tento zdravotný problém síce patrí k najčastejším výhovorkám, keď sa niekto nechce milovať, ale ak vás skutočne bolí hlava, hormón oxytocín uvoľňovaný pri pohlavnom styku by vám mohol v skutočnosti bolesť zmierniť. 

Trpíte sennou nádchou či
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Krvný tlak

Spomínaný oxytocín nebojuje len proti bolesti, ale aj upokojuje nervy, čím eliminuje tvorbu stresového hormónu kortizol, takže môže byť prospešný taktiež pri znižovaní krvného tlaku.

Rakovina

Štúdia austrálskych vedcov uvádza, že čím častejšie muži vo veku 20 až 50 rokov praktizujú sex, tým je u nich nižšie riziko vzniku rakovinu prostaty.

Mentálne zdravie

Chemické látky vrátane dopamínu, ktoré sú uvoľňované pri milovaní, zlepšujú náladu a prehlbujú náklonnosť k partnerovi. 

Trpíte sennou nádchou či
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Infarkt

Sex je nepochybne aktivita prospešná pre srdce. Podľa istého výskumu je u mužov, ktorí sa milujú dvakrát týždenne, až o päťdesiat percent nižšia pravdepodobnosť vzniku infarktu.

Stimulácia  močového mechúra

Pohyb pri sexe precvičuje svalstvo panvového dna ovplyvňujúce uvoľňovanie moču, bráni jeho ochabnutiu a tým odďaľuje nástup inkontinencie.

Spánok

Zaujímalo by vás, prečo sa po sexe často cítite ospalí? Milovanie stimuluje uvoľňovanie hormónov vyvolávajúcich spánok a to najmä prolaktín.

Viac o téme: AlergiaSexSenná nádcha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu