Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Astronaut zachytil vo vesmíre unikátny moment

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISS - Francúzsky astronaut Thomas Pesquet, ktorý je členom misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici, nakrútil z jej paluby unikátny moment rozpadu ruského modulu Pirs. Ten bol v júli po dvoch desaťročiach služby vo vesmíre vyradený z prevádzky. Jedinečné video zverejnila Európska vesmírna agentúra.

Let iskrivej padajúcej hviezdy pripomínajú zábery, ktoré zverejnila na Facebooku ESA. Padajúcou hviezdou je však v skutočnosti modul Pirs z ISS. Teleso sa po odpojení ešte chvíľu vznáša a vzápätí z neho začnú šľahať plamene. Zariadenie slúžilo takmer dvadsať rokov na pripájanie vesmírnych lodí k stanici, využívané bolo aj ako prechodová komora pri výstupe astronautov do otvoreného kozmu. 

Člen posádky aktuálne prebiehajúcej vesmírnej misie Expedícia 65 Pesquet vysvetľuje, že všetko spôsobili atmosférické reentry (vracajúci sa vzduch). Práve vďaka tomuto javu je možné pozorovať, ako menšie kusy taviaceho sa kovu plávajú a pridávajú sa k ohňostroju. Astronauti boli svedkami toho, ako sa Pirs rozpadol nad oblakmi. Všetko údajne trvalo asi šesť minút. Thomas poznamenal, že ľudia si zvyknú pri padajúcej hviezde niečo želať. Nie vždy ale ide o žiariaci meteor, ale o horiaci orbitálny odpad. "Ak je to naozaj odpad, nie som si istý, či sa prianie splní, ale nikdy neviete, o čo ide, tak v tom pokojne pokračujte," vraví astronaut. 

Modul Pirs sa na obežnú dráhu dostal 14. septembra 2001 po štarte z kozmodrómu Bajkonur spolu s upravenou vesmírnou loďou Progress ako horná časť rakety Sojuz-U. O tri dni neskôr sa spojil so servisným modulom Zvezda a stal sa šiestym natlakovaným modulom komplexu na obežnej dráhe.

VIDEO Astronaut zachytil vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Roscosmos)

Dlhodobo fungujúce zariadenie uvoľnilo miesto novému ruskému viacúčelovému laboratórnemu modulu Nauka. V piatok 30. júla spôsobil mierny chaos, keď sa kvôli jeho zlyhaniu dočasne naklonila Medzinárodná vesmírna stanica. Zástupcovia NASA uviedli, že členom Expedície 65 nehrozilo žiadne nebezpečenstvo a náklon bol rýchlo opravený. 

Viac o téme: AstronautISSPirs
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu