Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Vedci priniesli šokujúce odhalenie o antigénových testoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BERLÍN - Vedci z nemeckej univerzity vo Würzburgu a jej univerzitnej kliniky dospeli k záveru, že rýchle antigénové testy odhalia nákazu koronavírusom len v necelých 43 percentách prípadov. Informoval o tom v piatok server Business Insider. Vedci analyzovali vyše päťtisíc výsledkov testov u ľudí, ktorí podstúpili antigénový aj PCR test.

Pre mnohých sa už antigénové testy stali bežnou súčasťou života a ľudia ich podstupujú pred tým, ako idú do reštaurácie či do kina. Antigénové testy sú lacné, rýchle a je ľahké ich vykonať. Zo štúdie nemeckých odborníkov ale vyplýva, že koronavírusovú infekciu odhaľujú podstatne menej spoľahlivejšie než PCR test. Iba u 42,6 percenta infikovaných ukáže rýchly antigénový test pozitívny výsledok. Správne negatívny výsledok sa však testom darilo odhaliť v 98,68 percentach prípadov. 

KORONAVÍRUS Vedci priniesli šokujúce
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Antigénové testy síce zvyčajne spoľahlivo rozpoznali nákazu u ľudí s vysokou vírusovou náložou, vzorky s nízkou náložou ale často vykazovali falošne negatívny výsledok. Podľa vedúceho výskumu Manuela Kroneho je táto skutočnosť problematická najmä v počiatočnom štádiu ochorenia, kedy osoba ešte nemá vysokú mieru vírusovej nálože, ale je už infekčná.

"Rýchle antigénové testy môžu v niektorých prípadoch dať správny výsledok až neskôr ako PCR test, a môžu tak u chorého vyvolať falošný pocit bezpečia," podotkol Krone. Falošne negatívne výsledky ku koncu ochorenia už podľa autorov štúdie nepredstavujú také riziko, pretože nebezpečenstvo prenosu ochorenia vtedy klesá.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Antigénový test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu