Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Hrozivé odhalenie vedcov o hospitalizovaných pacientoch s covidom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

LONDÝN - U každého druhého pacienta, ktorého hospitalizovali v súvislosti s ochorením COVID-19 v Británii, sa objavili ďalšie komplikácie. Vyplýva to z nového výskumu, ktorý bol v piatok publikovaný v prestížnom v odbornom zdravotníckom časopise The Lancet. Informovala o tom agentúra AFP.

Britskí vedci skúmali dáta o vyše 70 000 pacientoch, ktorí ležali v tristo nemocniciach. Zistili, že u polovice z nich sa objavili závažné krátkodobé a dlhodobé zdravotné komplikácie. Najčastejšie išlo o problémy súvisiace s obličkami a pľúcami. Často však lekári hlásili aj neurologické a kardiovaskulárne ťažkosti pacientov. Miera komplikácií bola dokonca vysoká aj u mladých, predtým zdravých ľudí. 

Desivé odhalenie o dlhodobom COVIDE: Ľudia, ktorí ním trpia, biologicky zostarli až o toľkoto rokov

"Táto štúdia je v rozpore so súčasným naratívom, že COVID-19 je nebezpečný iba pre ľudí so zdravotnými ťažkosťami a pre starších ľudí," uviedol hlavný autor štúdie, profesor Calum Semple z Liverpoolskej univerzity. "Závažnosť ochorenia pri prijatí do nemocnice napovedá o možných ďalších zdravotných ťažkostiach aj u mladších dospelých. Primárnou stratégiou prevencie preto zostáva očkovanie," dodal profesor Semple.

KORONAVÍRUS Hrozivé odhalenie vedcov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zo štúdie ďalej vyplýva, že takmer každý tretí pacient nebol schopný sa o seba po prepustení z nemocnice postarať, bez ohľadu na vek, pohlavie či rasu. Väčšiu mieru zdravotných komplikácií vedci zaznamenali u mužov. Spresnili, že zdravotné problémy boli odlišné od takzvaného dlhotrvajúceho covidu. Pri ňom majú ľudia pretrvávajúce príznaky priamo spojené s ochorením týždne, často až mesiace po prvotnej nákaze.

Viac o téme: VýskumKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu