Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aký budete mať priebeh ochorenia COVID-19? Podľa vedcov sa to dá TAKTO zistiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

CAMBRIDGE - Riziko, že sa nakazíte alebo budete hospitalizovaný s covidom-19, je podľa vedcov zrejme zapísané vo vašich génoch. Našli totiž deväť sekvencií DNA, ktoré podľa všetkého zvyšujú riziko závažnosti ochorenia. Dokonca veria, že spozorovali štyri sekvencie, ktoré môžu zvýšiť náchylnosť ľudí na infikovanie.

Odborníci tvrdia, že ich najnovšie zistenia čiastočne vysvetľujú, prečo sa niektorí pacienti zotavujú z covidu len veľmi ťažko, zatiaľ čo iní chorobu prekonajú bez ujmy. Tím zložený z akademikov z celého sveta verí, že ich výsledky by mohli pomôcť identifikovať genetické liečby vírusu. V rámci štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Nature, boli analyzované vzorky DNA od takmer 50 000 pacientov s COVID-19. Ich genetická informácia bola porovnaná s rovnakými informáciami od dvoch miliónov zdravých dobrovoľníkov. Údaje boli prevzaté z celého množstva výskumov, z ktorých viaceré vychádzali z informácií od spoločností poskytujúcich genetické testy, ako napríklad 23andMe. 

Aký budete mať priebeh
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Genetické testovanie identifikovalo mutácie, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy, a zvyčajne sa používajú na testovanie chorôb, ako je cystická fibróza. Funguje to tak, že sa odoberie vzorka krvi, slín alebo telesného tkaniva, ktorá sa analyzuje v laboratóriu. Vedci z Edinburghskej univerzity, Harvardu a Massachusettského technologického inštitútu zistili, že každý z nás má trinásť génov covidu. Riziko však predstavujú iba z mutácie prítomné na špecifických sekvenciách DNA, ktoré môžu spôsobiť, že ľudia budú produkovať viac alebo menej génov. 

Aký budete mať priebeh
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Z trinástich doteraz identifikovaných genetických markerov sa dva vyskytujú častejšie u pacientov východoázijského alebo juhoázijského pôvodu. S rakovinou pľúc, pľúcnou fibrózou a niektorými autoimunitnými ochoreniami súvisia aj ďalšie genetické markery. Vedci napokon zistili, že fajčenie a vysoké BMI súviseli so skutočným zdravotným rizikom. Ben Neale, riaditeľ lekárskej a populačnej genetiky na Broad Institute MIT a Harvarde a spoluautor štúdie, uviedol, že zatiaľ čo vakcíny chránia pred infekciou, stále existuje veľa priestoru na zlepšenie liečby ochorenia, napríklad prostredníctvom génov.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu