Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ľudstvo bojovalo s epidémiou KORONAVÍRUSU už pred 20 000 rokmi! Zachvátila tieto krajiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ADELAIDE - Za posledných dvadsať rokov ľudstvo čelilo niekoľkým epidémiám, ktoré spôsobili koronavírusy, vrátane SARS, MERS alebo aktuálne SARS-CoV-2. Nový výskum však naznačuje, že naši predkovia týmto chorobám čelili zrejme už pred tisícročiami. Dôkazy poskytli austrálski a americkí experti.

Tím vedcov z Austrálie a USA našiel dôkazy o epidémii spôsobenej koronavírusmi, ktorá vypukla pred viac ako 20 000 rokmi vo východnej Ázii. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise Current Biology. Experti skúmali genómy viac ako 2500 ľudí z 26 rôznych populácií po celom svete. Presne určili najskoršiu interakciu ľudského genómu s koronavírusmi, ktoré zanechali genetické stopy na DNA súčasných ľudí vo východnej Ázii. Genómy, ktoré študovali, obsahujú evolučné informácie o ľuďoch spred stovky tisíc rokov, uviedol hlavný autor štúdie Yassine Souilmi z Univerzity v Adelaide. Vírusy fungujú tak, že si sami vytvárajú kópie. Nemajú však svoje vlastné nástroje na duplikáciu. "Takže v skutočnosti závisia od hostiteľa, a preto ho napadnú a potom vytvárajú svoje kópie," vysvetlil Souilmi. 

Ľudstvo bojovalo s epidémiou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Toto napádanie ľudských buniek zanecháva stopu, ktorú vedci dokážu pozorovať. Práve táto stopa ponúka konkrétne dôkazy, podľa ktorých boli naši predkovia vystavení koronavírusom. V genómoch boli objavené genetické signály súvisiace s koronavírusmi v piatich rôznych populáciách žijúcich v Číne, Japonsku a Vietname. Epidémia sa však mohla rozšíriť aj ďalej, ale v iných častiach regiónu nie sú k dispozícii nijaké údaje. 

Ľudstvo bojovalo s epidémiou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na základe týchto populácií vedci zistili, že u postihnutej skupiny sa vyvinula prospešná mutácia, ktorá ich pomohla ochrániť sa pred nákazou. Pacienti s mutáciou mali podľa Souilmiho výhodu v prežití, čo znamená, že populáciu v priebehu času tvorilo viac ľudí s mutáciou ako bez nej. "Po dlhom trvaní či po samotnej expozícii vírus zanechá veľmi zreteľné stopy v genómoch potomkov. A to je podpis, ktorý v skutočnosti používame na odhalenie tejto starodávnej epidémie," dodal odborník na biologické vedy. Podľa zistení sa šírenie koronavírusov vyskytlo osobitne v rôznych regiónoch a ako epidémia sa rozšírili po východnej Ázii. Vedci však nevedia, ako naši predkovia prežívali epidémiu; čiastočne preto, že nebolo jasné, či išlo o niečo sezónne ako chrípka alebo stále ako pandémia COVID-19.

Viac o téme: EpidémiaÁziaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu